Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2017. július 21., péntek

A kormány döntott: a fémdetektorok a helyükön maradnak • Teljes rendőri és katonai készültség Jeruzsálem Óvárosában és a Területeken


Hosszas egyeztetések után a kormány péntekre virradóra úgy határozott, hogy az óvárosi Templomhegyre vezető bejáratoknál elhelyezett fémdetektorok a helyükön maradnak. A belépés a mecsetekbe csak az ezeken történő áthaladás után lehetséges.

A fémdetektorokat azt követően helyezték el, hogy múlt pénteken három izraeli-arab terrorista az El Aksza mecsetben kézhez kapott lőfegyverekkel meggyilkolt két rendőrt a Templomhegy közvetlen közelében lévő Oroszlános  kapunál.

A döntés értelmében ezen a pénteken csak 50 éven felüli férfiaknak engedélyezik a belépést a Templomhegyre. Asszonyok számára nincs korlátozás.

Mind a mecsetek vallási ellenőrzését intéző Wakf muzulmán hitbizományi intézmény, mind a Palesztin Autonómia tiltakozását fejezte ki. Az Autonómia az Európai Unióhoz és más nemzetközi szervezetekhez fordult azzal a kéréssel, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre a fémdetektorok eltávolítására.

A tiltakozások és demonstrációk Izrael-ellenes politikai élét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Mekkában, az Iszlám legszentebb helyén fémdetektorok százaival (!) ellenőrzik a zarándokok biztonságát.

A jeruzsálemi mufti ennek ellenére utasította a város muzulmán előljáróit, hogy ne nyissanak meg más mecsetet, és ezen a pénteken minden muzulmán a Templomhegy mecseteiben végezze az imát.

Péntek reggeli arab hírforrások szerint az izraeli rendőrség megállítja az autóbuszokat, amelyek palesztinok tömegeit hoznák Jeruzsálembe más városokból.

A rendőrség és a hadsereg teljes készenlétben áll Jeruzsálem Óvárosában és a palesztin területeken.

Jorám Hálévi, Jeruzsálem körzetének a rendőrparancsnoka utasítást adott a rendőröknek, hogy az imádkozni akarókhoz tisztelettel viszonyuljanak, de az erőszakoskodókkal szemben teljes szigorral lépjenek fel. 

Az izraeli kormány hangsúlyozza: nem érdekelt a Templomhegy státuszának a megváltoztatásában, de az onnan kiinduló terrorakciókat megakadályozza. ◙

1 megjegyzés:

  1. Az iszlam szamara Jerusalem kevesbe fontos, mint Mekka? Ott van detektoros kapu? Lam, lam..

    VálaszTörlés