2017. július 27., csütörtök

Több ezres őrjöngő tömeg dobált köveket a rendfenntartó erőkre és a Nyugati Fal előtti térségre • A határrendőrök tömegoszlató eszközöket vetettek be • Kritikus fordulópont lehet a pénteki ima

TEMPLOMHEGY: KŐDOBÁLÁS SZELFIZÉSSEL
Kedden a kormány utasításának megfelelően leszerelték a Templomhegy bejáratainál a nyolc nappal korábban felszerelt magnetométeres fémdetektorokat és a belépőket azonosítani képes video-monitorokat is.

A fémdetektorokat azt követően szerelték fel, hogy július 14-én, pénteken reggel hét órakor három izraeli arab  Umm el-Fahem városból gépfegyverrel meggyilkolt két izraeli határrendőrt a jeruzsálemi Óváros Oroszlános kapujánál. A fegyvereket az elkövetől video-felvételekkel bizonyítottan az El Aksza mecsetben kapták kézhez. 

Az izraeli biztonsági intézkedések az utóbbi napokban régen nem látott intenzitású zavargásokat eredményeztek Jeruzsálem Óvárosában és arab-lakta negyedeiben. Csütörtök délután és a koraesti órákban több ezer fanatikus hívő köveket és petárdákat dobált a rendfenntartó erőkre és a Templomhegy alatt fekvő Nyugati Fal térségére, annak ellenére, hogy követeléseik teljesültek és a jeruzsálemi főmufti kijelentette, hogy a konfliktust a maga részéről lezártnak tekinti. 

A határrendőrök tömegoszlató eszközöket vetettek be. Palesztin jelentések 113 sebesültről szólnak.

Az izzó vallási őrület megnyilvánulásaira csak olajat öntöttek a Palesztin Autonómia elnökének, Abu Mázennek a háborgókat dícsérő és bátorító megnyilatkozásai. Közben Törökország elnöke, Erdoğan is hallatta hangját, és felhívta a Földkerekség minden muzulmánját, hogy keljen El Kudsz, azaz az iszlám Jeruzsálem védelmére.

A palesztin tömegek politikai és vallási vezetőinek teljesült legfőbb stratégiai célja: az etnikai-nemzeti jellegű palesztin-izraeli konfliktust sikerült muzulmán-izraeli, sőt, hallgatólagosan muzulmán-zsidó konfliktussá terebélyesíteni. 


Az új, minden eddiginél kockázatosabb szituáció kritikus fordulóponttá lehet a pénteki ima, július 28-án. Az általunk Templomhegynek nevezett magaslaton, amelyet másfél milliárd muzulmán és Izrael-ellenes nem-muzulmán szövetségeseik a Mecsetek Terének neveznek, olyan forrongás veheti kezdetét, amely egyszersmind új, baljós történelmi fordulat kezdetét is jelentheti. ◙

FORRÁS: A KOL JISZRÁÉL, AZ IZRAELI RÁDIÓ HÍREI ÉS INTERNETES HÍRPORTÁLJA

1 megjegyzés: