2017. július 11., kedd

Avi Gabbai a Mácháne hácioni párt új főtitkára • Leváltaná Netanjáhut


Hétfőn került sor a Mácháne hácioni párt – a Munkapárt (Ávodá) utódpártja – belső választásának a második fordulójára, miután a múlt héten egyik jelöltnek sem sikerült megszerezni a kellő számú szavazatokat.

Akkor ketten kaptak több szavazatot, mint a pártot addig vezető Jichák Herzog, éspedig Amir Perec és Avi Gabbai.

A második fordulóban a fiatalabb és népszerűbb Gabbai (50) szerezte meg a szavazatok 52 százalékát, aki alig fél éve lépett át a pártba a "Kulánu" pártból. Amir Perecre 47 százalék voksolt. 

Gabbai az eredményhirdetés után kijelentette: legfőbb feladata alternatívát kínálni a választóknak a  Likud-vezette kormánnyal szemben, és a következő Kneszet-választáson legyőzni Binjámin Netanjáhut.

Gabbai Jeruzsálemben született 1967-ben Marokkóból alijázott szülőktől. A hadseregben tisztként szolgált, majd egy közgazdasági és egy államtudományi diploma megszerzése után az izraeli távközlési óriásvállalat, a Bezek vezérigazgatója volt négy éven át. 

A Mácháné hácioni szocialista-cionista középpárt 2014-ben alakult a Munkapárt – a Ben Gurion-alapította történelmi Mápáj párt utódja –, valamint egy Tnuá nevű kis párt és a Zöldek mozgalmának a fúziójából.

Az ellenzéki pártnak a 120 tagú Kneszetben 24 képviselője van. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése