2017. július 6., csütörtök

Legfrissebb hírek Izraelből

Véget ért a hőhullám: csütörtökön és pénteken a nyári átlag-hőmérsékletekre számíthatunk. Szombattól fokozatos felmelegedést jelez a meteorológiai intézet.

► Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-delegátusa bejelentette: országa lehetőleg diplomáciai, de ha kell, katonai eszközökkel vet véget Észak-Korea ballisztikus rakéta-tesztjeinek, amelyekkel szövetségeseit és őt magát is fenyegeti Kim Dzsong Un diktátor hadserege.

► Izrael figyelemmel kíséri az iráni tervet, mely szerint Libanon területén fegyvergyárakat építene a Hezbollah számára. Erre azért lenne szükségük, mert Izrael számos ízben megtámadott és megsemmisített szíriai területen Libanon felé tartó iráni fegyverszállítmányokat.

► Az Egyesült Államok bevándorlási hatósága csak akkor lenne hajlandó vízummentes belépést engedélyezni izraeli beutazóknak, ha Izrael betekintést engedne az amerikaiaknak saját lakossági ujjlenyomat-adatbázisába. Erre az izraeli belügyminisztérium, legalábbis egyelőre, nem hajlandó.

► Tízezer, indiai származású izraeli mutatott be népi táncokat Narendra Modi indiai miniszterelnök előtt. Az indiai kormányfő izraeli látogatását mindkét fél történelminek nevezi.

► A jeruzsálemi Herzl hegyen örök nyugalomra helyezték David Golovencsics hadnagyot (22), aki kedden Hebronban, a Gilber ellenőrző ponton, katonai gyakorlat alatt egy társa golyójától halálosan megsebesült. Két héttel ezelőtt Tel Avivban sérült meg egy 19 éves katona egy ugyancsak 19 éves katona lőfegyverétől, április 23-án pedig Amit Popovics 23 éves tartalékos halt meg fegyvertisztítás közben a somroni Kdumim településen.

► Nem született drámai meglepetés a Cionista Tábor (Munkapárt) keddi előválasztásán. A párt eddigi főtitkára, Jichak “Buzsi” Herzog a szavazatok mindössze 16.7 százalékát szerezte meg. A legtöbb szavazatot, 32.7 százalékot Amir Perec kapta, őt Avi Gabai követi 27 százalékkal. A versenyt Perec és Gabai között a jövő hétfőn esedékes újabb szavazás dönti el. Mind Amir Perec, mind pedig Avi Gabai marokkói származású. Ez a tény nagyban befolyásolhatja a következő Kneszet-választásokat, lévén Izrael zsidó lakosságának mintegy fele “keleti”, afrikai-ázsiai származású, akik eddig zömmel vagy a Likud pártot, vagy az ugyancsak keletiek által favorizált vallásos SASZ-pártot támogatták. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése