2017. július 22., szombat

Chalamis település: működött a kerítés elektronikus riasztója, de nem állították meg a behatolót • Kőzápor és égő gumiabroncsok fogadták a katonákat Kobar faluban, ahonnan a gyilkos elindult • Folytatódnak a zavargások az Óvárosban és Kelet-Jeruzsálemben


Három halottat gyászol az ország.

Az  első nyomozati adatok szerint a Chalamis település kerítésébe szerelt elektronikus riasztó működött amikor a terrorista átugrott rajta, ám a falu fegyveres őrállásához nem jutott el a riasztás.

A Salomon-család új unoka születését ünnepelte a szombati asztalnál, amelyet tizen ültek körül.

A terrorista a vacsora közben lepte meg őket és szurkálni kezdte a jelenlévőket. Elsőként a családfő, a 70 éves Joszéf nagyapa szállt szembe a 19 éves késelővel, de a szúrás végzetes volt. Utána 68 éves feleségét, Továt szúrta meg, aki súlyos sérülésekkel, de túlélte a támadást. Halálos sebet kapott Chájá, a családfő 46 éves lánya és 36 éves fia, Elád.

A kiáltozásokra a szomszédból egy szabadságon lévő katona odafutott, majd felmérve a helyzetet szolgálati fegyverével az ablakon keresztül rálőtt a gyilkosra, akit súlyos sebesüléssel a petach tikvai Beilinson kórházba szállítottak.

A sebesült Tova asszonyt a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba szállították ahol sürgősségi kezelést követően állapota javult. Felébredése után közölték vele férje, fia és lánya halálhírét.

Elád feleségének volt annyi lélekjelentéte, hogy 5 kisgyerekével bemeneküljön egy oldalsó szobába és onnan riassza a rendőrséget és a helyi őrséget.

Omar el-Abed, a gyilkos indulás előtt Facebook-oldalán végrendelet-félét fogalmazott meg, amit több tízezren “lájkoltak”, a palesztin területekről, Izraelből, Jordániából és máshonnan. A bejegyzés és a gyilkosság elkövetése között egy óra és 40 perc telt el.

A támadásra péntek este fél tíz körül került sor. A gyilkos rövid séta után jutott el falujából a zsidó település határáig. A kerítés előtt vízzel lelocsolta magát, mintegy rituálisan felkészülve a halálra. Szombaton a késő esti órákban a petach tikvai Beilinson kórházból rendőrségi őrizetbe szállították. Kihallgatása folyamatban van.

A hadsereg katonái megjelentek a Ramallah  közelében fekvő Kobar faluban, ahol kőzáporral ás égő gumiabroncsokkal fogadták őket. A katonák megjelölték a házat, ahonnan a gyilkos elindult, hogy a közeli napokban lerombolják.

Omar el-Abed a Hamasz lelkes hive volt, de nem tartozott annak beszervezett tagjai közé.

Szombat este, a nappali forróság enyhülése óta folytatódnak a zavargások Jeruzsálem Óvárosában és arabok-lakta negyedeiben. A rádió esti jelentése szerint tömegek ütköznek meg a rendfenntartókkal: egy palesztin életét vesztette.

Jeruzsálem nyugati részében és az országban általában teljes a nyugalom és a biztonság. ◙

1 megjegyzés: