2017. július 24., hétfő

Csavarhúzós terror Ammanban – a biztonsági ember lelőtte a 17 éves támadót • Jordániában sem csitulnak az Izrael-ellenes tüntetések • Törökország: félelemben él a zsidó közösség • Trump veje, Jared Kushner oldaná a feszültséget

A CSAVARHÚZÓS TÁMADÓ 17 ÉVES VOLT

A jeruzsálemi Templomhegyen felállított fémdetektorok ellen napok óta tüntetnek mind a palesztin területeken, mind pedig attól keletre, Jordániában.  Az eredetileg beduin hasimita királyság, amely lakosságának több, mint a fele palesztin származású – beleértve a királynét is – 1994 óta diplomáciai kapcsolatban áll Izraellel. A fel-fellángoló tömegtüntetések ennek megszüntetését követelik.

A követség épülete és személyzete ellen több ízben terveztek támadást, amelyet mindezideig sikerült időben meghiúsítani. Vasárnap azonban véres drámára került sor. A követség biztonsági főnök-helyettesének bérelt lakásában egy bútorcsere alatt az egyik szállítómunkás, egy 17 éves fiatalember az izraeli követség egyik jelenlévő biztonsági felelőse háta mögé került, és csavarhúzóval beleszúrt. A könnyebben sebesült megtámadott fegyverét használta és megölte a támadót. Egy eltévedt golyó azonban a lakás tulajdonosát, egy helyi orvost is megsebesítette, aki a kórházban belehalt sérülésébe.

A követségek biztonsági emberei a nemzetközi diplomáciai egyezmények értelmében nem letartóztathatók és nem kihallgathatók a fogadó állam hatóságai által. Ez csak fokozza a már meglévő feszültséget, ami a két szomszédos ország, Izrael és Jordánia között az utóbbi napokban csak súlyosbodott.

Az esemény részletei még nem világosak, a nyomozás folyamatban van.
*
Félelemben él a törökorszégi zsidóság: péntek este és szombaton az isztambuli „Növé Sálom” zsinagóga bejáratát tüntetők állták el feliratos táblákkal, amelyen ez állt: „Ha ti nem engedtek minket a szent helyeinkre, mi sem engedünk titeket a ti szent helyeitekre”. A tüntetők köveket dobáltak a zsinagógára és többen ezt kiabálták: „még visszajövünk!”

Támadás ért egy másik isztambuli zsinagógát is.

Erdogan korábban kijelentette: a törökországi zsidók törökök, bántódás nem érheti őket. Ugyanakkor nem tartotta szükségesnek elítélni a palesztinok által elkövetett jeruzsálemi gyilkosságokat, amelyek szükségessé tették az izraeli biztonsági lépéseket.

A néhány tízezres létszámú zsidó közösség aggodalommal néz a jövő elé.
*
Jared Kushner, aki az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak a veje és tanácsadója, telefonbeszélgetést folytatott Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel és Mahmud Abbászszal, a Palesztin Autonómia elnökével az ellentétek elsimítása és a feszültség feloldása érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése