Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. március 10., vasárnap

Egy hónappal a választások előtt a játszma még kétesélyes • Hová tűnt a bal?


Az alábbi lista két felmérés eredményét mutatja, amelyet két intézet tett közzé: az egyik az i24 News (Jiszráél Hájom), a másik a Midgám (Jediot Áhronot).


PÁRT / LISTA
VEZETŐ(K)
i24
News
Midgám
hol-láván
Benny Ganz
Jáir Lapid
33
33
Likud
Binjámin Netanjáhu
26
29
Hádás – Tá´ál
Ájmán Ude
Ahmad Tibi
9
7
Ávodá
Avi Gabbai
8
10
Hájámin hehádás
Naftali Bennet
Ájelet Sákéd
8
5
Ihud mifleget hájemin
Ráfi Perec
8
6
Jáhádut háTorá
Jákov Litzmann
8
7
Merec
Támár Zandberg
8
5
SASZ
Árje Der´i
4
6
Kulánu
Mose Káhlon
4
4
Z´hut
Mose Feiglin
4
3
Geser
Orly Levy-Abekászisz
2
2
Rá´ám – Bálád
LETILTVA
Manszúr Abbasz
2
4
Jiszráél béjténu
Avigdor Lieberman
1
4
hád
Éli Jisáj
1
1

A Kneszet tagjaiból álló központi választási bizottság a múltban is diszkvalifikálta a Bálád pártot, egyebek között Hanin Zoábi képviselőnő Izrael-ellenes tevékenysége miatt.

♦ Ha a felmérési oszlopok számait összeadjuk, az összeg mindkettőnél 120, a Kneszet képviselőinek a száma. Nem számítandók az 1,2 és 3 mandátummal jelöltek, mivel ezek alatta maradnak a 3.25-ös bejutási küszöbnek ("áhuz háhászimá").

A felmérésre választ adók preferenciája csak kismértékben változik, amióta Mandelblit állami főügyész bedobta a bombát: három ügyben gyanúsítottként bíróság elé kívánja állítani Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt.

Legnagyobb kihívója, a két pártból – Hószen leJiszráél (Benny Ganz) és Jés Átid (Jáir Lapid) összeállt Káhol láván lista magasan vezet a közvéleményben.

Ugyanakkor a parlamenti demokráciák játékszabálya szerint kormányt az alakíthat, aki többségi koalíciót képes maga mellé szervezni; és ez Izrael 120 fős parlamentjét tekintve legalább 61 képviselőt jelent.

Erre pedig minden jel szerint csakis a "második helyezett", Binjámin Netanjáhu képes.

Miért?

Mert Kék-fehérék (ezt jelenti a Káhol láván) kisebbik összetevője, a Jáir Lapid-vezette Jés Átid előre kijelentette: az ultravallásos pártokkal – a Tórahű Zsidósággal (Jáhádut há-Torá) és a keleti zsidók ortodox SASZ pártjával – eleve nem hajlandó együttműködni koalíció keretében. Igaz, ugyanezt a nevezett két párt is egyértelművé tette, vagyis kizárólag a Likuddal hajlandók koalícióra lépni.

Ganzéknak további, nem egyszerű problémát jelent a kifejezetten anti-cionista Hádás-Tá´ál arab párttal létesítendő esetleges kényszerű koalíció: a 61 képviselőt így is talán-talán, valamelyik, a bejutási küszöb körül kóválygó kis párt kegyelméből lennének képesek összetákolni. 

A Ganz-Lapid párt magát a szabad kezdeményezés és a polgárjogok konzervatív, középjobb irányultságú védőjeként határozza meg. A párt vezetője a palesztin kérdést és az izraeli-arab konfliktust érintő liberális kijelentést tett, ezért a Likud véleményformáló hadviselése szerint "A Káhol-láván az igazi baloldal".

No, de hol marad a klasszikus, szociáldemokrata baloldal? (Amitől úgy Ganz és pártja többi tábornoka, mind Lapid csillagászati távolságban leledzik.)

A válasz: a feledés homályában. 

A Munkapártnak, csak úgy, mint a tőle balra politizáló Merecnek 8-9, esetleg 10 mandátummal kell megelégednie. Ennyi maradt Ben Gurion egykori országépítő, kibucok sorát alapító, a Cáhált, Izrael hadseregét megszervező Mápáj pártjából, és az őt balról előző Mápámból. ◙

1 megjegyzés:

  1. Sajnos az a baloldal, amit mi régiek szeretnénk soha sem lesz. Nem megszünt, csak nagyon átalakult. (mert itt is érvényes az anyagmegmaradás törvénye) Ha már addig sikerülne eljutni, hogy ismét katonatisztek és felelősséget vállaló politikusok vegyék át az ország irányítását már az egy nagy előrelépés volna. Ben Gurion csinált egy nagy csomó hibát, mert úgy gondolta nélküle is lesz olyan erős a Mapaj és késöbb a Maarach, hogy féken tudja majd tartani a Likudot és a többi vallásos kis koceráj pártot. Tipikus este ez annak amikor a farok irányítja a kutyát. Logikusnak tünne, ha Izrael végre olyan állam lehetne, ahol a vallásnak nincsen ennyi beleszólása az állam irányításba,(lásd a szombati közlekedés leállítása, a polgári házasságok törvényesítése, és hagy ne soroljam.) Sajnos nem csupán a közvélemény kutató intézetek kutatásai mutatnak ilyen katasztrófális helyzetet. Mondd Bibit és társait (nem egyedül csinálta az egészen biztos) bíróság elé állítják és meg is büntetik tényleges börtönböntetésre ítélve, Mi lenne a biztosíték arra, hogy SASZ, A JISZRAEL BAJTENU, és a többi vallásos párt ne tudjon bekerülni a KNESZETBE? Én azt a képet vizionálom, hogy Beni Ganznak és Lapidnak koalícioba kell majd mennie az arab pártokkal. Bármennyire is gyenge és ingatag lesz, más verzió ami kivihetné a szekeret a kátyúból nincsen. Egy előnye is lenne. Nevezetesen végre újra elkezdődne valami féle tárgyalás az arabokkal. Megtudnánk mutatni a világnak, hogy Izrael hajlandó bizonyos kompromisszumos megoldásra, feltéve ha az izraeli arabok hajlandók elfogadni a mi feltételeinket, és nyomást lennének képesek gyakorolni a ciszjordán valamint a gázai sáv lakosságára. Ha ez esetleg megvalósulna, akkor talán lenne mód Izraelt egy olyan országgá tenni ahol többé nem a kis vallásos korifeus maffiózok (Páté rabbik és csoportjaik) próbálnák befolyásolni az ország múködését(csak egy egyszerü példa a vallásos fiatalok mentesítése a katonai szolgálat alól. A pánzek elosztásáról meg kár is beszélni hiszen a vallásos pártok csak ezért mennek koalícióba az ördöggel is) Még sok minden történhet addig és ahogy az izraeli mondja ha kol afsari, minden lehetséges

    VálaszTörlés