Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. március 30., szombat

Gáza: húszezer rendbontó az izraeli határon ✲ Onnan kövek, innen könnygáz ✲ Egy tüntető meghalt


A Kán Kol Jiszráél, az izraeli közszolgálati rádió szombat délutáni hírei szerint húszezer, magukat tüntetőnek nevező erőszakos rendbontó gyűlt össze öt helyszínen a Gázai-övezet és Izrael határán. * 

[* Az esti hírek 41 ezer tüntetőről és két halottról, valamint útban lévő egyezkedésről szólnak, egyiptomi közvetítéssel.]

A tömegből köveket dobálnak a határ innenső oldalon álló határőrök felé és gumiabroncsokat égetnek. 

A katonák a szokásos tömegoszlató eszközökkel, elsősorban könnygázgránátok bevetésével védekeznek, illetve akadályozzák meg a határkerítés átszakítását.

Az időközben a helyszínre érkezett egyiptomi delegáció arról számolt be, hogy nem értek el semmilyen, megnyugvást célzó  megegyezést.

A rendbontást irányító úgynevezett "ellenállási bizottságok"  szóvivője hangsúlyozta: Izraelben megígérték, hogy nem lőnek a tüntetőkre. Az izraeli rádió közölte: palesztin jelentés szerint egy 17 éves palesztin tüntető meghalt, harminchárman rosszul lettek a könnygáztól.

A határőrség a szokásos fegyverhasználati utasítás szerint csak akkor használ lőfegyvert, ha a határ túloldaláról fegyveres támadást intéznek az izraeli erők ellen.

Az eddigieknél erőszakosabb demonstráció indoka egyrészt a Hamasz által péntekenként bevezetett "Visszatérési menet" -rendbontások első éves évfordulója, másrészt az izraeli arabok által megtartott "Föld napja", amellyel egy 1976-ban történt súlyos megütközésre emlékeznek: ennek akkor hat arab halálos áldozata volt. ◙

2 megjegyzés:

  1. Ugy kell nekik,ha már minden erőszakos elpusztult volna is késő lenne,menjenek haza,majd a sejkek eltartjak ő,et.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól mondod,már régen likvidálni kelett volna az összes palostin vezetőt.Ha gyomot meghagyod akkor elburjánzik.Megáéé az ész mindenhol a világban erőszakosak,pusztitanak,rombolnak minden és mindenki veszélybe van tőlük,még is az antiszemitizmus eluralta az agyukat és ássa Európa a saját sírját de meg is érdemlik.

      Törlés