Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. március 27., szerda

Tűz, szünet nélkül ✲ Izrael teljes készültségben várja a "Visszatérési menet" évfordulóját ✲ A Hezbollah északi fronttal fenyegetődzik

HANÍJJE, ILYEN GYŐZELMET KÍVÁNUNK NEKED!

A szerdai Jediot Áhronot napilap címoldalán a szalagcím szójátékot alkalmaz: És bli háfszáká (אש בלי הפסקה). Tűz, szünet nélkül, utalva a gázaiak által számtalanszor megszegett tűzszünetekre.  

Hétfőn rakéta talált el egy, az ország központjában fekvő falut, amire az elmúlt évek legkeményebb légi visszacsapása volt a válasz. Ezt nemhivatalos tűzszünet követte egyiptomi közvetítéssel, amelyet Izrael hallgatólagosan tudomásul vett.

Az övezetből azonban továbbra is megérkeztek az izraeli oldalra a gyúlékony anyaggal töltött léggömbök, továbbra is átdobáltak köveket, sárkányokat égő rongyokkal, továbbra is átmászkáltak a védelmi kerítésen, míg végül bekövetkezett az újabb durva tűzszünet-sértés: kedden este rakétát lőttek Askelon felé.  

Sebesülés vagy anyagi kár nem történt. A Légierő újból leszórt néhány bombát a Hamasz gyakorlótereire és fegyvergyártó műhelyeire (mennyi van nekik?), minden alkalommal illő "kopogtatás" után. Előbb egy-két lövedékkel figyelmeztetik a bent- vagy a közelben tartózkodókat, hogy takarodó: jönnek a nagyobb bombák. 

Mi nem akarunk fölöslegesen kárt tenni emberéletekben.

Iszmail Haníjje V-t formáló kézzel szelfizett rombadöntött főhadiszállása előtt. Igen, ő győzött. Pestiesen szólva: ilyen győzelmet kívánunk neked...

A jeles politikus és hadvezér kilátásba helyezte, hogy pénteken, a "visszatérési menet" évfordulóján minden eddiginél nagyobb rendbontást fog engedélyezni az övezet és Izrael határán.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg minden eshetőségre felkészülve várakozik a Gázai-övezet határán.  

És nem csak ott, hanem északon is. Hasszán Naszrallah, a libanoni Hezbollah főnöke fenyegetést küldött Izrael címére: amennyiben a Cáhál bevonul a Gázai-övezetbe, ő megnyitja a második, északi frontot.

Szombaton általános palesztin – és esetleg izraeli arab – rendzavarás várható: március 30-án tartják a "föld napját", egy 1976-os megütközés évfordulóját, amelyet izraeli arabok provokáltak ki a rendfenntartó erőkkel, és amelynek akkor hat halálos áldozata volt.

Nem tudható, hogy a közeljövőben kerül-e sor egy általános rendcsináló akcióra, vagy később: de a Gázai-övezet irányítóinak harci kedve töretlen, és Izraelnek ezt a tarthatatalan helyzetet kezelnie kell.

A közvélemény, és a sajtó is úgy becsüli, hogy a kevesebb, mint két hét múlva esedékes Kneszet-választások előtt erre nem kerül sor. Ugyancsak kritikus esemény a májusban tartandó Eurovíziós táncdal-fesztivál is, amelyet háborús helyzetben le kellene mondani. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése