Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. május 24., péntek

A hőhullám csúcsa: pénteken dél körül ✷ Égett a Ben Semen-erdő ✷ Külföldről kaptunk oltási segítséget


Csütörtökön régen tapasztalt száraz forróság lepte meg Izraelt. A délutáni hőmérsékletek az általában hűvösebb éghajlatú tengerparti régióban is megközelítették a 40 Celziusz fokot; a Negevben, a Holt-tenger partján és Eiláton jóval meg is haladták.

Kétszáz tűzoltó-brigád órákon át küzdött több száz tűzfészekkel.

A legsúlyosabb tűzvész a Ramlától keletre fekvő Ben Semen erdőséget sújtotta, amelynek faállománya és élővilága igen nagy károkat szenvedett. Az ehhez közeli kis Mevo Modi´in települést a tűz szinte teljesen felégette.

A hatóságok sietve kiürítették a közeli Gimzo, Silát, Kfár Rut, Neot K´dumim, Kfár Daniel településeket és Adam katonai bázist is.

Izrael gyors és hathatós segítséget kapott Olaszországtól, Görögországtól, Horvátországtól és Ciprustól, ahonnan speciális tűzoltó repülőgépek érkeztek; Egyiptom tűzoltó helikoptert küldött.

A hőhullám a jelek szerint pénteken dél körül éri el csúcspontját, amikor a tengerparti és a központi régióban 40 fok körüli, a Jordán-völgyben, a Holt-tenger partján és a Negevben 45 fok fölötti hőmérsékletekkel kell számolni.

A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken délután, vagy a koraesti órákban hűvösebb, párás légtömegek érkeznek a Földközi-tenger felől, jelentős lehülést okozva.

A következő napokban koranyári időjárásra, 25-30 fokos nappali maximumokra számíthatunk. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése