Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. május 5., vasárnap

A rakétaháború második napja: 650 rakéta, négy halott • Az ünnepi előkészületek zavartalanul folytatódnak

GÁZA: A HAMASZ-KORMÁNYZAT EGYIK MINISZTÉRIUMI ÉPÜLETE

A Gázából szombaton reggel indított rakétaháború vasárnap este 19 órakor folyamatban van, és izraeli oldalon eddig 4 halálos áldozatot követelt.


Az elsőt, a vasárnapra virradó éjjel elhunyt 58 éves Mose Ágádi négygyerekes apát örök nyugalomra helyezték.

Délután 14 óra körül egy gépkocsit ért találat Jad Mordecháj kibuc közelében, amelynek 60 éves utasa meghalt.

Valamivel később rakétarepesz ölt meg egy üzemben dolgozó negevi beduin munkást.

Az esti hírek beszámolnak egy lakóházat ért rakétatalálatról Asdodban, amely előtt egy személy életveszélyesen megsebesült. A sebesült este 20 órakor belehalt sérülésébe.

A Gázai-övezetből 17 halottat jelentenek.

Vasárnap estig a hírközlő szervek szerint több, mint 650 rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre a Gázai-övezetből, ebből 400 beépítetlen területen ért földet.

A Légierő a konfliktus kezdete óta közel 300 célpontot támadott a Gázai-övezetben.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője közölte: a Gázai övezet felé tartó valamennyi útvonalat lezárták. A Goláni hadosztályt a helyszínre vezényelték, az ejtőernyős brigádot készenlétbe helyezték.

A Dan-körzet (nagy Tel Aviv) légvédelme felkészült. A nagyvárosi körzetek biztonsággal védhetők.

Úgy a függetlenségnapi ünnepségek (május 8-9), mind pedig az Eurovíziós táncdalfesztivál (május 18) előkészületei zavartalanul folytatódnak.

A Légierő magas rangú tisztje közölte: minden lakott területre irányuló rakétatámadást a Légierő a legkeményebben megtorol; azt azonban tudni kell, hogy nincs hermetikus légvédelem. A Vaskupola elhárító rendszer ellenrakétái a felmérések szerint 86 százalékos hatékonysággal képesek megsemmisíteni röptükben az ellenséges rakétákat

A tiszt elmondta: Izrael hadereje még közel sem használta ki minden eszközét a támadás hárítására.

A Légierő öt év után első ízben a célzott felszámolás módszerét alkalmazta, amikor Gáza belvárosában rakétával telibe találta Hamed Abed Khudri gépkocsiját. A 34 éves Khudri volt a gázai terror egyik motorja: a gázai pénzváltó hozta be az Irán által a Hamasznak juttatott pénzeket, többnyire készpénz-kötegek vagy banki átutalások formájában. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése