2019. május 28., kedd

Kedd reggeltől szerda éjfélig: ennyi ideje maradt Netanjáhunak ✷ Ha Lieberman addig nem adja be a derekát, nincs kormánykoalíció ✷ Új választások: szeptember 17?
Nem vezetett eredményre Binjámin Netanjáhu (Likud) és Avigdor Lieberman (Jiszráél béjténu) hétfő esti, 22 percig tartó megbeszélése a jobboldali koalícióról.

Lieberman pártja csatlakozásakánt továbbra is feltételül szabja, hogy a jesiva-tanulók (ultraortodox fiatalemberek) kötelező katonai szolgálatáról 2018. februárjában első olvasatban elfogadott törvényt változtatás nélkül bocsássák második és harmadik olvasatra, ami ellen a két ultraortodox párt, a Jáhádut háTorá és a SASZ tiltakozik, miután ezek az említett törvényjavaslatban változtatásokat követelnek.

A legutóbbi választások április 9-én Netanjáhu győzelmével végződtek, így Reuven Rivlin államelnök őt bízta meg kormányalakítással. Ám a kormánykoalíciót sem a rendes, erre kiszabott 28 nap alatt, sem az adható 14 napos pótidő alatt nem sikerült tető alá hozni, ezért amennyiben a miniszterelnöknek szerda estéig ez nem sikerül esetünkben továbbra sem tudja meggyőzni Liebermant a csatlakozásról a megbízatást visszaadhatja az államelnöknek. 

(A Jiszráél béjténu 5 mandátumával együtt a koalíció összesen 65 mandátummal kormányozna a 120 tagú Kneszetben. A miniszterelnök alakíthatnak koalíciót 60 mandátummal is, az ilyen kormányzást azonban az ellenzék rendkívül megnehezítené.)

Netanjáhu hétfőn este azzal vádolta Liebermant, hogy szemantikai okok miatt milliárdos költségekbe és politikai bizonytalanságba hajtja az országot egy probléma miatt, amelyet két perc alatt meg lehetne oldani.

Lieberman elvi okokra hivatkozott, mondván, nem hajlandó egy „háláchá-államot” támogatni, amelyben a törvényeket a rabbinikus szokásjog (ezt jelenti a háláchá) alapján hozzák.

Keddre virradó éjjel Miki Zohár Likud-képviselő javaslatára a Kneszet első olvasatban, 66 mandátumos támogatással megszavazta saját feloszlatását. Második és harmadik olvasatra szerdáig kerül sor.

Netanjáhu úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésére álló 48 óra alatt mindent el fog követni, hogy szeptemberben ne kelljen ismét választásokat tartani. A deficittel küszködő államkincstárra zúduló rendkívüli költségek milliárdos tételt jelentenének: a becslések kétmilliárd sékeltől ötmilliárdig terjednek. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése