Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2019. május 30., csütörtök

Nincs koalíció, vissza az urnákhoz! ✷ Lieberman nem alkuszik💥 Másodszor robbantotta a jobboldali kormányt ✷ Egy hónappal felesküdése után a 21. Kneszet feloszlatta magát




A legutóbbi választások április 9-én Binjámin Netanjáhu miniszterelnök győzelmével végződtek, így Reuven Rivlin államelnök őt bízta meg kormányalakítással. 


Az Állam történetében első ízben történt meg, hogy az államelnök által kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelölt az erre adott négy hét, majd az adható további két hét alatt képtelennek bizonyult kormányképes koalíciót létrehozni. A Likud ekkor a Kneszet feloszlatását kezdeményezte, hogy Netanjáhunak ne kelljen visszaadnia a megbízatást az államelnöknek, aki azt más jelöltnek adhatta volna.


Így éppen egy hónappal azt követően, hogy Izrael Állam sorban huszonegyedik országgyűlése felesküdött, ugyanez a Kneszet csütörtökre virradó éjjel feloszlatta magát. 


Ez azt jelenti, hogy megismételt választásokra kerül sor, amelyre szeptember 17-ét jelölték ki. Ez a keddi nap kevesebb, mint két héttel előzi meg Ros hásáná-t, a „zsidó újévet”, a zsidó nép egyik legnagyobb ünnepét.

A hetekig tartó dráma „főhőse” kétségkívül Avigdor Lieberman, a főleg oroszországi hátterű izraelieket tömörítő „Jiszráél béjténu” (Izrael az otthonunk) párt erősen jobboldali szemléletű alapító elnöke, akinek másodszorra sikerült robbantania egy jobboldali kormányt.

Lieberman pártja csatlakozása feltételéül szabta, hogy a sorköteles-korú jesiva-tanulók (ultraortodox fiatalemberek) katonai szolgálatáról 2018. februárjában általa beterjesztett és első olvasatban elfogadott törvényt változtatás nélkül bocsássák második és harmadik olvasatra. A két ultraortodox párt, a Jáhádut háTorá és a SASZ tiltakozott: ők az említett törvényjavaslatban változtatásokat követelnek.


Ebből Lieberman az utolsó percig nem engedett, Netanjáhu pedig nem volt képes kompromisszumra bírni a chárédi pártokat.


A Jiszráél béjténu 5 mandátumával együtt a koalíció összesen 65 mandátummal kormányozott volna a 120 tagú Kneszetben. 


Járiv Levin, a koalíciós megbeszélések vezetésével megbízott turisztikaügyi miniszter (Likud) csütörtökön azt állította, hogy fentieken kívül Lieberman három miniszteri állást és öt minisztériumot is kért Netanjáhutól.


Az új választások várható összköltségét – közpénzen finanszírozott agit-prop, szervezés, munkaszüneti nap – két- és ötmilliárd sékel közé becsülik.


Mint emlékezetes, tavaly Lieberman volt az, aki tiltakozásként lemondott honvédelmi miniszteri állásáról és pártjával kilépett a kormányzó Likud-koalícióból, amiért a Hamasz hetekig tartó rakétaháborúját Netanjáhu – szerinte – nem torolta meg kellőképpen, és még jelentős pénzeket is átengedett Gázába Katarból és más forrásokból.


Ezek után tavaly, december 24-én a kormánykoalíció frakció-vezetői egyhangúlag döntöttek a Kneszet feloszlatásáról, amelyet a következő napon megszavaztak meg, majd azt törvényerőre emelték. 


A negyedik Netanjáhu-kormány megbízatása idén  novemberben járt volna le. 


Egy nagyobb hadjárat Gázában, a "Területek" annektálása, a chárédi sorkötelesek bevonultatása, a költségvetési hiány kezelése – igen vagy nem...


Iszonyú tétjei vannak a következő választásoknak! 

1 megjegyzés:

  1. Igen is mindenki vegye ki a részét Izrael védelmében.Jó lenne már ha a zsidó nép gondolkodna és reálisan látná annak veszélyét hogy ha ez így folytatódik 5-10 éven belül nem lesz Izraelnek megfelelő hadserege. Ami ennél is fontosabb,hogy egy nagy megelöző csapás kell az arab agresszorokra gáza libanoni hezbelah mert elszáltak nagyon és a vak is látja hogy egy összehangolt támadásra készülnek Izrael ellen lekötve minden határon a haderőket. Sürget az idő és lépni kell nem a halászati zóna háromnaponkénti variálásával,mert ez nevetséges és csak egyre jobban felbátorodnak a mocskok.

    VálaszTörlés