Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. július 24., péntek

Szétrázódunk • Tüntetések, viták • Nem javulnak a vírusfertőzés adatai • Ismét veszélyben a vasúti közlekedés • Nyugtalanság északon

ÜLÉSEZIK A KOALÍCIÓS KORMÁNY 36 MINISZTERE. MIRE MENNEK?

 Péntekre virradó éjjel újabb tüntetés volt, ezúttal Jeruzsálemben, a miniszterelnöki iroda közelében. Négyezer tüntető tiltakozott Netanjáhu önhatalmú lépései és tervei ellen, amelyekkel a kormány a súlyosbodó koronavírus-járványt igyekszik kezelni. 

A tüntetők éjfél felé megütköztek a feloszlatást végrehajtó rendőrökkel: 55 személyt őrizetbe vettek. 

Korábban ugyanott egy kisebb, a miniszterelnök melletti tüntetés is lezajlott.

► Kedden és szerdán kétezer fölé emelkedett a COVID-19 vírussal újonnan diagnosztizált személyek száma. Ez azonban relatív adat: 23 ezer teszttel lett ennyi. Ötvenezer teszttel akár a négyezret is elérte volna, ezért nem jelent sokat, hogy csütörtökön „csak” 1889 felfedezett beteg volt. 

Annál aggasztóbb, hogy a súlyos állapotú betegek száma túlhaladta a háromszázat. A vírus okozta betegségbe péntek estéig 448 páciens halt bele. Jelenleg több, mint 32 ezer beteget kezelnek.

► A héten a kormány telefonos szavazással jóváhagyta a javaslatot, mely szerint az egyes állampolgároknak nyújtott támogatások költségvetési keretét hat milliárd sekelről hat és fél milliárdra emelik.

Az eredeti támogatási tervtől eltérően ez magában foglalja a hátrányos helyzetű lakosságnak nyújtott megnövelt összegű támogatást. A vonatkozó törvényjavaslatot vasárnap nyújtják be a kormánynak jóváhagyásra.
Binjámin Netanjáhu miniszterelnök, Beni Gantz, Jiszráél Katz és Amir Perec megállapodtak, hogy valamilyen támogatást minden izraeli állampolgár számára adnak, kivéve azokat, akiknek jövedelme magasabb évi 651 ezer sékelnél a magánszektorban. 

► Szombaton a tengerpart és az uszodák látogathatók, a múzeumok szintén. A plázák és  a szombaton máskor nyitva tartó üzletek zárva lesznek. A konditermek vasárnap kinyitnak. Kulturális szabadtéri rendezvények „drive-in” alapon, gépkocsikból követhetők. 

► Parázs vita folyik a saját nemük iránt vonzódó fiatalok „áttérítésének” (a héber sajtó a hámárá – המרה – kifejezést használja) a megtiltásáról. A tiltást az ultravallásos és a konzervatív jobboldal ellenzi, mert hisz az ilyen módszerekben.

A két ultravallásos párt kilépése a Netanjáhu-vezette koalícióból egy negyedik választás kiírásához is vezethet két éven belül. 

Vita tárgya a költségvetés is, amelynek meghozatala mindmáig késik, és augusztusban lenne aktuális.

► Ismét veszélyben a vasúti közlekedés Izraelben. Ezúttal nem a kormány rendelkezése, hanem a motorkocsi-vezetők és a pályaudvari személyzet körében fellépett vírusfertőzés, illetve a fertőzöttekkel érintkezett alkalmazottak karantén-kötelezettsége miatt.

► Szombat este vagy vasárnap újabb kormányülésen tárgyalják meg a vírusfertőzés letörésére teendő újabb intézkedéseket. Netanjáhu többször helyezte kilátásba a teljes zárlat (szeger kláli – סגר כללי) újbóli bevezetését, ami gazdasági szakértők szerint az országot "nincs korona – nincs kenyér" helyzetbe hozná.

! Pénteken este a Légierő helikopterei a szíriai hadsereg stratégiai célpontjait támadták válaszul a Golán-fennsíkot ért lövésekre szíriai oldalról. A támadás célpontjai a szíriai hadsereg megfigyelő állásai és adatgyűjtő központjai voltak Kuneitra térségében. 

Az ÁMÁN, a katonai elhárítás lehetségesnek tart egy támadást akár a libanoni Hezbollah, akár Szíria részéről. Péntek este 8 órától újabb intézkedésig több, a libanoni és szíriai határhoz vezető országutat lezártak a civil forgalom elől. 

A határra vezényelt egységek és a Légierő készenlétben állnak minden eshetőségre. 

Izraeli villámlátogatásra érkezett Mark Milley, az Egyesült Államok haderejének egyesített vezérkari főnöke, és megbeszéléseket folytatott Aviv Kochávival, a Cáhál, az Izraeli Hadsereg vezérkari főnökével, Joszi Kohénnel, a Moszád főnökével és Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel. ◙

FORRÁS: A Kán Kol Jiszráél BÉT adójának az óránkénti hírei és az állomás internetes hírportálja.

1 megjegyzés: