Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. augusztus 12., szerda

Ég az erdő, ég... • Gáza a tűzzel játszik, Izrael tehetetlen • Amiről nem esik szó


Augusztus elején kezdték újra. Léggömbökhöz erősített robbanószerkezetet vagy benzinbe mártott égő rongyokat eregetnek át a határon, a szelek szárnyán, Izrael felé.

És égnek a szántóföldek, a narancsosok, és a telepített erdők. És nyomorultul, ezrével pusztulnak az erdők bundás és tollas lakói, égnek az odúk, a fészkek. És a kibucok, mosávok gyümölcsösei.

Gázában elégedettek. Pontosan tudják, hogy Izrael nem reagálhat úgy, mint bármely más nemzet reagálna egy évek óta folytatott szabotázsra. Mindenki tudja, közelben és távolban, hogy a Légierő húsz perc alatt romba dönthetné a Gázai-övezetnek nevezett kétmilliós nyomortelepet, de ezt nem teheti. 

Az a humánum köti meg Izrael kezét, amit odaát nem ismernek. Sem a zsidó szomszédokkal, sem a saját néppel szemben.

Izrael lezárta a Kerem Sálom átjárót, amelyen az árúszállítmányok érkeznek az övezetbe. Sebaj, majd kinyitják. Izrael nem éheztet halálra kétmillió embert.

A Légierő a Hamasz megfigyelő állásait és földalatti fegyverraktárait támadta. Mint eddig százszor. Nem segít.

Hanem volt egy, a fentihez kapcsolódó kis hír, amire nem figyelt fel a nagyközönség.

Egy léggömbökhez erősített gyújtószerkezet – Árád városa mellett, az iparövezetben ért földet és okozott tüzet.

Nem a jobb sorsra érdemes "Ótef Ázá", az övezet közvetlen határán lévő izraeli települések egyikében, hanem Árádon. Ami testvérek, sőt, unokatestvérek között is van vagy 70 kilométernyire Gázától!

Ilyen távot pedig a lufikkal "meghajtott", benzines rongyokkal ellátott szerkentyű nem tesz meg, akármilyen szél fúj.

Akkor hogyan ért oda, és honnan?

Ha a hír pontos volt, felmerül a gyanú, hogy azt bizony az Árádhoz közeli hebroni hegyekből, vagyis a Júdea és Somronnak nevezett palesztin területekről küldték.

Ha pedig ez történt – és amiről nem közöltek részleteket, csak a tényt – akkor új dimenzióba lépett az izraeli-palesztin konfliktus. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése