Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. augusztus 28., péntek

Ha harcba indulsz… • Körkörös védelem Izraelföldön • Mi lesz november után?

 

הרב שי אוחיון הי"ד

Ezen a péntek estén, Ki técé szombatja gyertyagyújtásakor Izrael lányai-asszonyai egy másik asszonyra gondolnak. Izraelben is, Izraelen kívül is. Arra a fiatalasszonyra, akinek a férjét szerdán gyilkolta meg a bibliai Ámálék kései utódja. Az asszonyra, aki négy gyerekével, és az ötödikkel szíve alatt maradt özvegyen.

Az áldozat a 39 éves Sáj Ochajon rabbi volt.

A gyilkos a Söchem melletti Rudzsejb faluból indult. Söchem várost ők Nablusznak hívják, ami a latin Neapolis arab kiejtése. Izrael munka- és tartózkodási engedélyt adott  a 46 éves Halil Dvejkátnak, hogy eltarthassa feleségét és hat gyerekét. Dvejkátnak 100 kilométert kellett megtennie a hegyes-völgyes Somronból a magyarországi zsidók által alapított, a tengerparti lapályon fekvő Petach Tikváig, hogy egy forgalmas csomóponton kiszemelje magának áldozatát, aki öltözeténél fogva egyértelműen zsidónak tűnt, és késével lemészárolja.

*    *    *

A támadások több szinten folynak Izrael ellen. Mögöttük a magát palesztinnak nevező arab népesség áll. A vezetők, a tanácsadók, a támogatók, és az egyszerű nép zöme. A Gázai-övezetből hetek óta gyújtogatják Izrael földjét, északon a Hezbollah nevű siita terrorszervezet forrósította a határt lövöldözésekkel, a Hámász vezetősége Törökországban egyeztet Erdogan kormányával a diplomáciai  és gazdasági támogatásról, és a távoli Egyesült Államokban egy Lara Kollab nevű frissen doktorált, magát palesztinnak mondó orvosnő kijelentette: ő bizony a zsidó pácienseinek szándékosan rossz gyógyszereket fog felírni. Ohio állam orvosi kamarája máris megfosztotta őt az orvosi tevékenység lehetőségétől.

És, ha mindez nem lenne elég, a COVID-19 járvány beazonosított új fertőzöttjeinek a száma csütörtökön ismét meghaladta a kétezret. Fennáll a lehetősége egy újabb zárlatnak a szeptember 18-án kezdődő ünnepek alatt. (Amivel valószínűleg éppen olyan hatást fognak elérni, mint az áprilisival. Semmilyet. A járványok jönnek és mennek. És közben áldozatokat szednek.)

*    *    *

Ezen a szombaton a „Ki técé” hetiszakaszt olvassák fel a zsinagógákban. Ochájon rabbi elárvult zsinagógájában is. 

Ki técé lemilhámá ál ojvehá (כִּי תֵצֵא לַמִּלְחָמָה עַל אֹיְבֶיךָ). Ha harcra indulsz ellenségeid ellen. Így kezdődik a hetiszakasz.

Nem szabad gyengeséget tanúsítani. Ezt az ellenség észleli, sőt, erre játszik rá. Tudván tudja, hogy az USA novemberi elnökválasztásáig Izrael nem mozdulhat, hiszen egy megtorló akció akár Gázában, akár másutt a legmegbízhatóbbnak ítélt amerikai szövetséges, Donald Trump elnök újraválasztási esélyeit rontaná.

Hogy a novemberi választások után hogyan változik majd a helyzet – a Jóisten a megmondhatója. „Ha harcra indulsz”… mert sokáig így ez nem maradhat. Odaát félreérthetik. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése