Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. augusztus 14., péntek

Trump közvetített • Meglepő kapcsolat: Izrael az Emirátusokkal • Ki nyer a végén • Egyiptom üdvözli, Irán és Törökország átkozza

 


Trump elnök csütörtökön este (izraeli idő) bejelentette: Izrael és az Egyesült Arab Emirségek a közeljövőben egyezséget írnak alá diplomáciai, kereskedelmi, orvosi és egyéb kapcsolatok létesítéséről. (Az Egyesült Emirségek Izraelhez hasonló nehéz küzdelmet vív a koronavírus-járvánnyal).

A hírt Netanjáhu miniszterelnök ezzel egyidőben közölte Izrael népével.

A folyamatot a két állam közti kapcsolatok "normalizációjának" nevezte, bár nehéz megérteni, hogyan lehet egy kapcsolatot normalizálni, amely a történelem folyamán soha nem létezett.

Az Arab Emirségek lépése ellentételezéseként Izrael felfüggeszti Júdea és Somron zsidó települései tervezett annektálását, vagyis az izraeli törvények érvényességének kiterjesztését ezekre a településekre.

Trump elnök a két országot közeli szövetségesének nevezte.

Netanjáhu kifejezte reményét, hogy az Emirségek példáját az ahhoz közel fekvő Bahrein, és az ugyanebben a régióban fekvő Omán is követni fogja.

Az Arab Emirség döntését Egyiptom üdvözölte, Irán és Törökország hivatalos nyilatkozataikban mélységesen elítélte.

Adok-kapok...

Az egyezséget akár egy házasságközvetítéshez is lehet hasonlítani. A vőlegény ezt hozza, a menyasszony azt...

A dolog részleteibe nem megyünk bele, de annyi bizonyos: az olajhercegség (avagy emirség) iszonyatos kőolaj-vagyonon ül. Izrael viszont a Föld egyik vezető hi-tech állama, a távközléstől az űrkutatáson át az orvostudományig és azokon is túl. 

Az sem lényegtelen szempont, hogy az iráni felségvizekre szinte benyúló Arab Emirségek létveszélyben érezheti magát a közeli szemközti partokon elterülő, fenyegető siíta ellenségtől. Izrael pedig ha nem is fegyveres, de haditechnikai-műszaki segítséget nyújthat.

Nézzük a térképet...

Az Egyesült Arab Emirségek (UAE, United Arab Emirates) hét kisebb emirség – lényegében középkori eredetű városállam – egy államba tömörülése.

A hétből a két legjelentősebb Dubai (2.5 millió lakos) és Abu Dhabi (1.5 millió lakos). Az egész szövetség területe 83,600 km² és megközelítőleg 10 millió lakosa van.

Izrael és az Arab Emirségek egymáshoz legközelebbi pontjai között több, mint 2100 kilométeres távolság van.

Az Arab Emirségek a Földön a hatodik legnagyobb kőolaj-, és a hetedik legnagyobb földgáz-tartalékkal rendelkezik.

A tervezett egyezséget az Emirségek részéről az uralkodói ház prominens tagja, Mohamed Bin Zajed sejk (sheikh Mohammed bin Zayed) fogja aláírni Washingtonban, a Fehér Házban, izraeli részről pedig Binjámin Netanjáhu miniszterelnök.

Amennyiben a kapcsolat megvalósul, és még inkább, ha követőkre is talál, annak Donald Trump elnök lesz az első nyertese: újraválasztási esélyei jelentősen javulnak idén novemberben. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése