Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2020. augusztus 7., péntek

Elhunyt Adin Steinsaltz rabbi, a modern Izrael egyik legnagyobb szellemi alkotója. 83 éves volt

 

Steinsaltz rabbi, az egyik legtermékenyebb tudós Izraelben, a babilóniai Talmud valamennyi traktátusának közérthető, az Izraelben beszélt héber nyelven szerkesztett fordításáért és magyarázatáért 1988-ban megkapta az Állam legrangosabb díját, az Izrael díjat (Prász Jiszráél), majd elnyerte az Állam elnökének 2012-es emlékérmét és a 2017. évi Jákir Jerusálájim díjat. E hézagpótló, monumentális munkáját angolra, franciára, oroszra és spanyolra is lefordították.

(A Talmud javarésze, az ún. Gmárá egy nehezen elsajátítható, különleges ókori arám nyelven lett az utókorra hagyományozva.)

Fentin kívül több, mint 60 könyvet adott ki. Nemzeti-vallásos jesivák és intézmények elnöki feladatát is ellátta.

Világi családban, 1937-ben, Jeruzsálemben született. Tizenéves korában fordult a vallási hagyományok felé. A tórai tanulmányok mellett a Héber Egyetemen matematikát, fizikát, kémiát is hallgatott, így a zsidó hagyományokon kívül világi tudásban is imponáló ismeretekkel rendelkezett. Mondhatni: reneszánsz tudós volt.

A Chabad-haszid mozgalom híveként személyes kapcsolatban állt a néhai Menáchem Mendel Schneurson rabbival, a Chabad szellemi vezetőjével.

Adin Steinsaltz akut tüdőgyulladásban szenvedett.

יהי זכרו ברוך

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése