Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. július 15., hétfő

Áv hó 9 – Tis’á böÁv: a jeruzsálemi Szentélyre emlékezünk

A HARMADIK TEMPLOM ELKÉPZELT MODELLJE 
AZ EZÉKIEL KÖNYVÉBEN LEÍRTAK ALAPJÁN

Áv hónap a zsidó naptár hetedik hónapja. E hónap kilencedik napján üli Izrael népe a jeruzsálemi Morijá-hegyen épített Első (Salamoni) és Második (a babilóniai visszatérés után újjáépített és Heródes által megújított) Templom vagy Szentély lerombolására emlékező gyásznapot.

Az Elsőt az országba betörő babilóniai seregek rombolták le és égették fel i. sz. előtt 586-ban, a Másodikat Titusz római légiói i. sz. szerint 70-ben, mindkettőt a zsidó időszámítás szerinti Áv hónap 9. napján.

Ez a nap a zsidó hagyomány szerint baljóslatú nap, amelyet az előestétől aznap napestig, közel 25 órán át böjttel és gyászimákkal töltenek – legalábbis az ortodox módon élő zsidóság. Nem isznak, nem esznek, házaséletet sem élnek, és még a templomban is csak alacsony zsámolyra ülnek, nem székekre. A bőr lábbelik helyett (ami régen a jómód, a kényelem jele volt) pedig egyszerű posztópapucsokat – manapság inkább gumi-vagy műanyag-lábbeliket – hordanak.

Ha a zsinagógai imádkozást nem is, de a böjtöt Izrael zsidó lakosságának nagy többsége tartja.

A dolog logikájából következik, hogy Izrael népe éppen ilyenkorra, a legmélyebb gyász idejére várja a Megváltást, aminek következménye a Harmadik Szentély megépülése. Ez pedig – lévén az előző Templomok helyén két mecset – igencsak problémás…

Áv hónap 9. napja – mint minden jeles nap a zsidó naptárban – nem illeszkedik a Gergely-naptárhoz, minthogy az előbbi a Hold fázisaihoz, utóbbi a Föld Nap körüli keringéséhez igazodik, így minden évben más és más napra esik – július közepére a legkorábban, augusztus közepére a legkésőbben. 

Az idén ma, hétfő estétől holnap, kedd estéig tart. ◙

3 megjegyzés:

  1. Köszi az érdekes, de kicsit rövid (szívesen olvasnék erről mélyrehatóbban) ismertetőt.
    Állítólag a harmadik templom minden anyaga és kelléke készen áll. Igaz ez? És arról mit lehet tudni, hogy milyen útmutatás szerint készültek ezek el, és épül majd fel az új templom? Mert ugye az előzőekről maga Isten adta a nagyon is részletes tervet, melytől nem térhettek és nem is tértek el annak idején.

    VálaszTörlés
  2. Furcsa hogy az ortodox xsidosag megtamadja a kiskatonakat es kiközösiti nem kirekt az ö verukel tudtak ezt megteni hocy szabadon a sajat templomaikban fohaszkodjanak

    VálaszTörlés