Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. július 30., kedd

Megkezdődtek az izraeli-palesztin megbeszélések

Washingtonban, európai és izraeli idő szerint hétfőn este egy vacsorával vette kezdetét az amerikai közvetítéssel nyélbe ütött izraeli-palesztin találkozó.

A közel három éves szünet után újraindított megbeszélések célja a két fél közötti végleges rendezés, különös tekintettel az Izrael és a Palesztin Autonómia közötti határvonalak kijelölésére, amit a palesztin fél türelmetlenül követel.

A találkozót négy hónapos inga-diplomácia révén nyélbeütő John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere egy asztalhoz ültette a feleket. Izraelt Cipi Livni igazságügyminiszter-asszony képviseli, mint főtárgyaló, valamint Jichak Molho, aki Binjamin Netanjáhu miniszterelnök tanácsadója. 

A palesztin küldöttséget Száeb Erakát "örökös főtárgyaló" vezeti, mellette Muhammad Stajeh, aki Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének a tanácsadója.

Kerry a megbeszélések előestéjén Martin Indyk diplomatát különleges nagykövetté nevezte ki a tárgyalások menetének elősegítésére. Indyk két ízben volt az Egyesült Államok izraeli nagykövete, így a körzet és a helyi konfliktusok kiemelkedő szakértőjének számít.  

A megbeszélések időtartamát, amennyiben egyik fél sem kel fel a tárgyalóasztaltól, kilenc hónaposra tervezik, lehetséges hosszabbítással. Az első találkozáson a felek a megbeszélések procedurális részleteiről állapodnak meg. ◙ 

4 megjegyzés:

  1. Cél a két fő közti végleges rendezés...
    Hát mit mondjak, szkeptikus vagyok.

    VálaszTörlés
  2. Én is szkeptikus vagyok, de Izraelre egyedül az USA tud nyomást gyakorolni.......

    VálaszTörlés
  3. Kár a sok vacsoráért.
    Hiszen a mai Autonómia vezetés nem legitim 2010 óta.
    Vagyis akármit is ír alá,azt nem képes végrehajtani.

    És,akkor még ott van a 2007 óta Hamasz terror terület-Gáza ügye.
    Azokkal mi lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy egy demokratikus államhoz illik: továbbra is éheztetni kell őket és a gond magától megoldódik.

      Törlés