Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. július 29., hétfő

Jeruzsálemben cáfolják, hogy izraeli arabok is lennének a kiadandó 104 fogoly között

A Netanjáhu-kormány hangsúlyozza: a döntés, amelyet vasárnap hoztak 104, gyilkosság vádjával életfogytiglani fogház-büntetésre ítélt arab szabadon bocsátására, igen nehéz döntés volt. A kormány szóvivője hangsúlyozza: amennyiben a megbeszélések folytatódnak, a feleknek ennél is súlyosabb kérdésekben kell majd dönteniük.

Diplomáciai tisztviselők Jeruzsálemben úgy nyilatkoztak, hogy nincs megállapodás sem a Palesztin Hatósággal, sem az Egyesült Államokkal arra nézve, hogy a szabadon engedendő 104 terrorista között izraeli állampolgárságú arabok is lennének. Ugyenezek a tisztviselők nem tudtak választ adni a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió riporterének a kérdésére, vajon miért mondta Netanjáhu, hogy a terror-gyilkosságért fogvatartott 14 izraeli állampolgárságú arab ügyében a kormánynak újabb döntést kell majd hoznia.

Izraeli források szerint a szabadon bocsátandó foglyoknak ezúttal nem kell aláírniuk egy olyan ígérvényt, mely szerint többé nem vesznek részt terrorcselekményekben. Korábbi hasonló esetekben, például a Gilád Salit szabadon engedését lehetővé tevő fogolycserénél aláírattak velük ilyen formulát, amelyet egyikük sem vett komolyan: többjük azóta újból börtönbe került.

Naftali Bennett, a kormány-koalícióban résztvevő "Hábájit hájehudi" (Zsidó otthon) párt vezetője, aki a terrorista-szabadítás ellen szavazott, azt mondta: az a fél, amely gyilkosok, köztük gyermekgyilkosok szabadon bocsátását követeli, nem lehet tárgyaló fél számunkra.

Az izraeli közéleti számos szereplője kifejezte kétségeit Netanjáhu tervezett gesztusával kapcsolatban, mondván, hogy a gesztust az ellenoldal gyengeségként értelmezi, és a terrort kifizetődő eszköznek tartja. ◙ 

3 megjegyzés:

  1. Ezért fog megbukni Netanjahu. Meg is érdemli, nagyon engedékeny. Mit akar menteni? 1 négyzetcentimétert sem szabad engedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miután a kiszabadult foglyok hazamennek, Abbas valmami trükkel abbhagyja a tárgyualást. Nagy hiba ez az engedékenység, amelynek semmi Izraelre néző eredményenem lesz.

      Törlés
  2. Kedves "Névtelenek"! Ha nem esik nehezetekre, nézzetek be a Nolblog-ra és keressétek a "Palesztin foglyok" c. írást. A hozzászólásokból világosan kitűnik, hogy a fogoly-kérdésről hogyan vélekednek egyesek.
    Szóval, ha van rajta sapka, ha...

    VálaszTörlés