Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. július 19., péntek

Közeledik Izraelhez a szíriai belháború • Hadgyakorlat a Golán fennsíkon

Az elmúlt napokban az izraeli-szíriai határ túloldalán folyó szíriai belső háborúskodás egyre hevesebb lett: eltévedt lövedékek tucatjai csapódtak be a Golán fennsíkon, Alonéj Básán és Éjn Ziván izraeli falvak közelében. Személyi sérülés nem történt. 

A forró júliusi időben a rakéta-becsapódások kisebb tüzeket okoztak, amelyeken a helyi tűzoltók sikeresen úrrá lettek. Észak-Izrael civil lakossága azonban egyre közelebb érzi a szíriai belháborút, ami az izraeli hadsereget is állandó készültségre készteti. 

A Cáhál, az Izraeli Védelmi Hadsereg "Golán" zászlóalja július elején kéthetes hadgyakorlatot tartott a szíriai-izraeli határvonal százharminc kilométeres szakaszán. A hadgyakorlatban a szárazföldi erők mellett részt vett a légierő és néhány különleges alakulat is. 

Külső megfigyelők szerint Izrael, bár tart egy beláthatatlan következményekkel járó általános közel-keleti háborútól, mégis reagál a szíriai polgárháború okozta új kihívásokra. 

Hírszerzők szerint a libanoni Hezbollah mintegy háromezer fegyveressel vesz részt a szíriai belháborúban, Basar Asszad elnök oldalán. Izrael számára nagyjából egyforma fenyegetést jelentenek a kormányerők és az ellene küzdő lázadók. 

Naszrallah Hezbollah-vezér már kilátásba helyezte, hogy új Izrael-ellenes frontot nyit a Golán-fennsíkon. ◙

Forrás: a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió Facebook-oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése