Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. július 5., péntek

Egyiptomi változások: Izrael figyel és nem beszél

Napok óta valamennyi izraeli lap címoldalán foglalkozik az Egyiptomban játszódó drámával, amelynek a végkifejlete nem látható, nem sejthető.

Binjamin Netanjáhu utasította kormánya tagjait, hogy ne nyilatkozzanak Egyiptommal kapcsolatban. Hasonló várakozó álláspontra helyezkednek a vezető palesztin politikusok is, bár Mahmúd Abbász palesztin elnök "a palesztin nép nevében" gratulált Adli Manszúrnak, az ideiglenesen kinevezett egyiptomi államfőnek.

Egyiptomban, mint minden, európai szemmel nézve primitív, harmadik világbeli társadalomban a hadsereg az igazi úr, az utolsó szó a tábornokoké. 

Izraelben ezt a tényt stabilizáló tényezőként értékelik, miután a mai egyiptomi katonai vezetés zöme Nyugaton tanult technokratákból áll, akik minden bizonnyal meg tudják, és meg is fogják akadályozni, hogy a Nílus országa elsüllyedjen az iszlám szélsőség örvényeiben.

Izrael különösen aggódik a jelenlegi káosz miatt, mivel azt a Szináj (Sínai) félszigeten garázdálkodó beduin fegyveres bandák kihasználhatják. Az elmúlt év során rakétákat lőttek ki Eilat felé, és segítették az izraeli határ felé igyekvő terroristákat is. Izraelt súlyos helyzet elé állítaná, ha a félsziget biztonsági szempontból ellenőrizetlenné válna. 

A palesztinokat tekintve főleg a Gázai-övezetet uraló Hamasz aggódik, miután a most Egyiptomban háttérbe szoruló Muzulmán Testvériség szövetségesük volt. A Hamasz a Testvériségből ágazott ki – és a félreállított Murszi elnök az ő emberük volt. ◙

3 megjegyzés:

  1. Izraelben először az Asszad elleni lázadásnak is örültek.....
    Tényleg ki kell várni mi történik, de ugye azért egy katonai puccs nem a demokrácia lényege ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne csúsztass! Az hangzott el, hogy Asszad elleni lázadásnak abban az esetben örülnének, ha azt egy demokrácia követi! Izraelt egy dolog érdekli a béke, biztonság és a stabilitás! Azt gondolom, hogy elég szánalmas kísérlet egy olyan országból áthallásosan Izrael demokrácia felfogását kritizálni ahol az Orbánizmus reneszánszát éli!

      Törlés
  2. A médiában azt olvasni, hogy az amerikai vezérkari főnök egyiptomi és izraeli kollégájával egyeztet jelenleg. Mit lehet erről tudni?

    VálaszTörlés