Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. november 12., kedd

Avigdor Lieberman újra Izrael külügyminisztere

NETANJÁHU (JOBBRÓL) ÜDVÖZLI LIEBERMANT KINEVEZÉSE ALKALMÁBÓL

Miután Avigdor Liebermant, a „Jiszráél Béjténu” (Izrael az otthonunk) párt alapító vezetőjét 17 évig tartó jogi eljárás végeztével szerdán felmentették csalás és bizalommal történő visszaélés vádjai alól, hétfőn a Kneszet 62 „mellette” és 17 „ellene” arányban megszavazta a politikus visszatérését a külügyminiszteri tárcához. A 120 fős Kneszetben 41 képviselő különböző okokból nem nyilvántott véleményt.

Az 55 éves, kisinyovi születésű, jobboldali szemléletű politikus, akinek a pártja választási szövetségben áll a kormányzó Likud párttal, hétfőn este letette az esküt, így a januárban megválasztott harmadik Netanjáhu-kormány külügyminisztere lett. Lieberman, aki az utóbbi, második Netanjáhu-kormányban is ezt a posztot foglalta el, tavaly novemberben lemondani kényszerült, miután korrupció és bizalommal való visszaélés vádjával perbe fogták.

Az izraeli baloldal komoly fenntartásokkal él Lieberman visszatérésével kapcsolatban. A liberális polgári baloldali Merec párt elnökasszonya, Zahava Gal-On képviselő a felesketési szertartás előtt úgy fogalmazott, hogy Lieberman újbóli kinevezése a Külügyminisztérium élére robbanótöltet a békefolyamat alá.

A leggnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata Ávodá (Munkapárt) sincs kibékülve Lieberman „comeback”-jével. 

"Lieberman urat ugyan tisztázták bűnügyek vádja alól, közéleti magatartása mégis hosszú árnyékot vet. Hivatalos tevékenykedésének évei alatt hatalmas összegek folytak be a személyével kapcsolatba hozható számlákra, és erre Lieberman úr soha nem szolgált kielégítő magyarázattal. Mielőtt felesküszik, felvilágosíthatná a nagyközönséget, honnan jöttek ezek a milliók” – mondta Miki Rosenthal munkapárti képviselő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése