Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. november 24., vasárnap

Egyezmény Genfben: Teherán lemondott az uránium 20 százalékos dúsításáról • Netanjáhu: "Kozmetikai korlátozás. Nem történelmi megegyezés, történelmi tévedés"

Öt napon át folyó feszült hangulatú tárgyalások után megegyezés született a „Hatok” – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy Britannia, Franciaország és Németország – valamint az Iráni Iszlám Köztársaság képviselői között.

A négy gépelt oldalt kitevő, fél évre szóló megegyezés megszületését Catherine Ashton asszony, az EU kül- és biztonságügyi fő felelőse, Mohammed Dzsavad Zarif iráni és Laurent Fabius francia külügyminiszter jelentették be.

A megegyezési dokumentum egyik oldala az Iránt sújtó szankciók könnyítését részletezi. 

Vasárnap reggel annyit közöltek, hogy Irán lemondott az uránium 20 százalékos dúsításáról, e készleteket megsemmisítik, a dúsítást 5 százalékban maximálják. Ugyanakkor az egyezmény rögzíti Irán jogát az atomenergia békés, polgári célú felhasználására, és nukleáris létesítményeikbe beengedik a nemzetközi szervezetek ellenőreit.

Fontos pontja a megegyezésnek: nem üzemeltetnek további centrifugákat, és az Arak-i nehézvizes reaktort nem teszik alkalmassá  atomfegyverhez való plutónium előállításához.

A szankciók felfüggesztése értelmében Irán hozzáférhet az eddig zárolt 4.2 milliárd dollárhoz. 

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke sajtóértekezleten készül bejelenteni az átmeneti egyezmény aláírását. 

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök szerint rossz egyezmény született, amely egyrészt indokolatlan, széleskörű engedményeket tett Iránnak, másrészt csupán kozmetikai jellegű korlátozásokat tartalmaz a nukleáris fegyverkezés akadályozására. "Ez nem történelmi megegyezés volt, hanem történelmi tévedés. Irán heteken belül megváltoztathatja az egyezményben vállalt kötelezettségeit, miután 
kezében hagyták az uránium-dúsítás lehetőségét" – fejezte ki véleményét. 

Hamenai ajatollah, Irán legnagyobb hatalommal rendelkező vezetője megelégedését fejezte ki az átmeneti egyezény fölött. 

3 megjegyzés:

  1. A világ elállt Izrael mellöl ! Ideje felhagyni az erőpolitikával !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A világ sohasem állt Izrael mellett. Ha a világon múlna már rég nem is létezne. De nem rajta múlik ezután se, ahogy eddíg se.

      Törlés
  2. Mivel a mai technika szerint a 3.5%-os uránium hetek alatt feldúsítható az atombomba előállításához szükséges %-ra, Obama és társai ismét kimutatták a foguk fehérjét.
    Izrael - mint annyiszor a történelme során - most is csak magára számíthat.

    VálaszTörlés