Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. november 20., szerda

Franciaország elnöke Izraelben

NETANJÁHU ÉS HOLLANDE (JOBBRÓL)

Francois Hollande, Franciaország elnöke háromnapos látogatást tett Izraelben.

Különgépe vasárnap délután landolt a loddi Ben Gurion repülőtéren, ahol Simon Peresz államelnök, Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és Izrael közjogi méltóságai fogadták.

A magasrangú vendég fogadtatása barátságosabb nem is lehetett volna. Országa külügyminisztere csak néhány nappal korábban, a „Hatok” és Irán genfi tárgyalásain akadályozott meg egy, az Iszlám Köztársaság számára kedvező határozatot, amely az érvényben lévő nemzetközi szankciókat jelentősen könnyítette volna. A tervezett egyezmény ugyanis nem akadályozta volna hatékonyan Teherán nukleáris fegyverfejlesztési törekvéseit.

Miután Francois Hollande héber nyelvű „Mindig Izrael barátja maradok” köszöntéssel lepte meg vendéglátóit – és, mi tagadást, Izrael népét – elsőként a franciául kitűnően beszélő Simon Pereszt látogatta meg az államelnöki rezidencián. Másnap, hétfőn Binjamin Netanjáhu miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, amelynek során egyebek között szóba került a palesztinokkal folytatott béketárgyalás, az iráni nukleáris fenyegetés és a genfi tárgyalások küszöbön álló folytatása.

A vendég még ugyanazon a napon átlátogatott Ramallába, ahol Abu Mázennel is fényképezkedett, miután hitet tett a független palesztin állam sürgető szükségességéről Izraelt pedig elmarasztalta a Nyugati Parton folytatott építkezések miatt.

Ezt követően visszatért Jeruzsálembe, ahol a Kneszetben az egymás mellett létező Izrael és Palesztina állam szükségességét hangsúlyozta, amelyeknek egyaránt Jeruzsálem a fővárosa. Hollande biztosította Izraelt, hogy a következő genfi tárgyalások során országa küldöttje nem enged semmiféle enyhítést az Iránnal szemben alkalmazott szankciók alól, míg bizonyosságot nem szerez arról, hogy Irán lemond nukleáris programjáról.

Előtte Netanjáhu üdvözlő beszédében felszólította Mahmud Abbász palesztin vezetőt, hogy szüntesse meg a fennálló patthelyzetet, és ő is látogasson el a Kneszetbe, ismerje el a négyezer éve fennálló kapcsolatot Izrael földje és népe között. "Egy egyezség nem lehet egyirányú, amennyiben csak Izrael ismeri el a palesztin nép jogait, fordítva viszont nem hangzik el hasonló elismerés" – hangoztatta.

Hollande Jeruzsálemben kegyeleti látogatást tett a Jad Vasém emlékintézményben, felkereste Jichak Rabin nyugvóhelyét, és koszorút helyezett el Herzl síremlékén is.

Franciaország elnöke fejet hajtott országa Izraelben eltemetett négy állampolgára, egy rabbi-tanár és három iskolás sírja előtt, akiket 2012. márciusában egy ugyancsak francia állampolgárságú, algériai származású arab terrorista gyilkolt meg Toulouse városában, egy zsidó iskola előtt.

Ez volt Francoise Hollande első látogatása Izraelben, mióta tavaly májusban országa elnöki tisztségébe lépett. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése