Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. szeptember 27., szombat

Abu Mázen durva kirohanásai az ENSZ közgyűlése előtt ♦ "Aki békét akar, nem beszélhet így"


"Palesztina és népe nevében kijelentem: nem felejtünk, nem bocsátunk meg, nem fogjuk hagyni, hogy a háborús bűnösök elkerüljék büntetésüket" - mondta Mahmud Abbász, alias Abu Mázen pénteken, New Yorkban az ENSZ közgyűlése előtt.

A Palesztin Autonómia elnöke kirohanásokkal teli beszédében Izraelt népirtással, apartheiddel és telepes-gyarmatosítással vádolta.

A palesztin vezető a "Cuk éjtán" hadműveletre célzott, amelyet a Cáhál, az Izraeli Hadsereg július 8.-án indított a Gázai-övezet terrorbandái ellen, amelyek rakéták ezreit lőtték ki izraeli területre. A hadművelet ötven napja alatt, az augusztus 26.-i tűzszünetig 2140 palesztin és 72 izraeli halt meg.

Abu Mázen szerint a hadművelet – amelyet ő következetesen háborúnak nevezett – nélkülözött minden jogi alapot, és "nemcsak gyerekek, nők és férfiak ezreinek álmait zúzta szét, hanem a béke minden reményét is".

Az izraeli küldöttség a Ros hásáná ünnep miatt nem vett részt a közgyűlésen.

"Aki békét akar, nem beszélhet így" – közölték Jeruzsálemben, a miniszterelnöki irodából.

"Abu Mázen kiegészíti a Hamasz fegyveres terrorját, amikor politikai terrort folytat és alaptalan vádakat terjeszt Izraelről. Mindaddig, amíg a Palesztin Autonómia élén áll, csak a konfliktus folytatását fogja szolgálni. Minden megszólalásával újból bizonyítja, hogy nem a béke embere, hanem Jasszer Arafat útját folytatja." 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint támadó és provokatív beszéd hangzott el, amely nem segít helyreállítani a bizalmat. ◙

2 megjegyzés: