Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. szeptember 28., vasárnap

Figyelem: az izraeli „okostelefonok” idő előtt átálltak a téli időszámításra!

Vasárnapra, szeptember 28-ra virradóra a központi számítógépek által vezérelt „okostelefonok” (smartphones) egy részénak a programja a tavalyig érvényben volt szabály szerint visszaállította a telefonok óráit a rendes, „téli” időszámításra.

Ez azt jelenti, hogy több mobil-szolgáltató telefonkészülékeinek az órái egy órával kevesebbet mutatnak a valós időnél. Izraelben ugyanis időközben meghosszabbították a nyári időszámítást, amely szeptember 28 helyett csak október 26-ra virradó éjfél után ér majd véget.

Érdemes az „okos” (központilag vezérelt) mobiltelefonok óra-kijelzőit vasárnap reggel a rádió bemondása, vagy egy hagyományos óra segítségével ellenőrizni.

Amennyiben a mobil-szolgáltató társaságok vasárnap reggelig nem hárítják el a hibát, a javasolt eljárás a következő (a Samsung tipusoknál):

• A telefonokban megkeresni a „Settings” (Beállítások) üzemmódot (általában a készülékek alsó szegélyén, a bal vagy a jobb oldalon található), és érintéssel aktiválni
• Lefelé görgetéssel elérni a „System” beállítást
• Elérni a „Date and time” beállítást
• Megérinteni az „Automatic time zone” beállítást, ezzel eltüntetni a  jelölőnégyzetből a („pipa”) jelet, így az üres ☐ jelölőnégyzet marad
• Elérni és megérinteni a „Select time zone” beállítást, amely alatt általában a „GMT+2:00, Israel Standard Time” felirat található   
• A felkínálkozó városnevek közül kiválasztani ráérintéssel egy olyant, amelynél továbbra is a „GMT+3:00” kiírás található, például a „Jerusalem” helyett az „Athens, Istanbul” lehetőséget – ekkor az óra kijelzője egy órával előreugrik, és a helyes időt mutatja.
• Visszaállni a normális telefon-üzemmódra (ugyanott, ahol a  „Settings” beállítási üzemmódot elértük, a készülék alján, csak az ellenkező oldalon, két vagy több érintéssel).

Október 25-én este ugyanilyen módon vissza kell állítani a készülékeket a „Jerusalem time”-ra.

Fenti beállítások abban az esetben hajtandók végre, ha vasárnap reggel az „okostelefonok” óra-kijelzője egy órával kevesebbet mutat, mint a többi óra.

Fenti hiba bizonyos tablet-tipusokon is jelentkezik, a legtöbb laptopon azonban nem. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése