Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. szeptember 17., szerda

Három héttel a tűzszünet után: ismét rakéta Gázából • A Hamasz állítólag letartóztatta a tetteseket

Kedden este, három héttel a „Cuk ejtán” hadműveletet lezáró tűzszünet életbe lépése után rakétát lőttek a Gázai-övezetből izraeli területre. A rakéta az Eskol régióban ért földet, és nem okozott károkat.

A Hamasz szóvivője közölte: nincs tudomása rakéta kilövéséről. Kedden késő este azonban a Hamasz-kormányzat közvetítőkön keresztül Izrael tudomására hozta, hogy tiszteletben tartja a tűzszünetet, az esetet kivizsgálta és a tetteseket letartóztatta.

Izrael világos üzenetet intézett a Gázai övezetbe: nem a szavak, hanem a tettek szerint fog reagálni, és amennyiben a Hamasz nem bünteti meg a tűzszünet megszegőit, ez Izraelre hárul.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök az eset után kijelentette: Izrael még „rakéta-csöpögtetést” sem fog eltűrni területére.

A Gázai-övezettel határos izraeli területsáv lakosai elégedetlenségüket fejezték ki, amiért Izrael nem reagált szigorúbban a tűzszünet megszegésére. ◙

1 megjegyzés:

  1. Az jut eszembe, hogy anno - sok-sok évvel ezelőtt - a hajdani szovjet vezetés mindig azt hangoztatta, hogy velük nem lehet az erő nyelvén tárgyalni. És jött Ronald Reagan, aki megfejtette az igazi üzenetet: a Szovjetunióval CSAK az erő nyelvén lehet tárgyalni. És jött a "csillagháborús" projekt, satöbbi. Mintha lenne áthallás erre a reménytelennek tűnő helyzetre is, itt a Közel-Keleten...

    VálaszTörlés