Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. szeptember 3., szerda

Háború készülőben Izrael határán ♦ Szíriai tankok a Golán fennsíkon

A közeli órákban, valószínűleg már csütörtök reggel támadást indíthat a damaszkuszi kormány Kuneitra térségében, az izraeli határ közvetlen közelében az oda befészkelődött lázadók kifüstölésére.

Izraeli jelentések szerint szerdán a szíriai hadsereg 7. divíziójához tartozó tankok és páncélos járművek érkeztek a Golán fennsík demilitarizált övezetébe, annak ellenére, hogy Izrael diplomáciai csatornákon figyelmeztette Damaszkuszt, hogy ez a Jom Kippuri háborút lezáró 1974-es fegyverszüneti megállapodás megsértése.

A damaszkuszi kormány valószínűleg arra számít, hogy miután a szíriai területen is tevékenykedő Iszlám Állam kedden lefejezte David Satloff amerikai-izraeli kettős állampolgár újságírót, Izrael nem fog katonai lépéssel reagálni a militáns iszlám erőkkel harcoló szíriai kormányerők ellen. 

Izrael hónapokkal ezelőtt beleegyezett abba, hogy jelentős egyiptomi erőket  dobjanak át a Szuezi Csatorna nyugati oldaláról a Szináj-félszigetre, hogy felvegyék a harcot az ott garázdálkodó iszlamista terroristák ellen. 

A Szináj-félsziget, a Golán-fennsík szíriai oldalához hasonlóan, demilitarizált övezet, ám Izrael és Egyiptom békeszerződést kötött, és a két állam között diplomáciai kapcsolat van, míg Izrael számára Szíria mindmáig ellenséges államnak számít, és viszont. ◙

FORRÁS: DebkaFile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése