Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. január 3., szombat

A Palesztin Autonómia csatlakozik a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz ♦ Vég nélküli jogi csatározások várhatók

NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁG. KI ÍTÉL KIT?

Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke 2014. december 31-én, szerdán aláírta az emberi szabadságjogokat rögzítő Római Egyezményt, amely néhány héten belül lehetővé teheti a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (International Criminal Court, ICC) való csatlakozást, tekintve, hogy az ENSZ közgyűlése 2012. november 29-én elismerte Palesztina állam-voltát, így a csatlakozási kérelmet a szavazati többség valószínűleg támogatni fogja. 

A nemzetközi jog szakértői szerint az aktus megindított egy vég nélküli jogi csatározást Izrael és a palesztin, illetve a muzulmán világ jogászai között, amely az Izrael-ellenes propagandát új dimenzióba emelheti, ám gyakorlati hatása alig lesz.

A lépés nyilvánvaló célja Izrael katonai és polgári vezetőinek háborús bűnössé nyilvánítása nemzetközi fórumok előtt és által.

Izraelnek egyedül kell védekeznie a befeketítésére irányuló propaganda-hadjárat ellen. Ugyanakkor a másik félnek sem lesz  könnyű dolga. Izrael nyilvánvalóan számos ellen-panasszal fog élni a több évtizedes palesztin terror tervezői és szervezői ellen, akik között bizonyíthatóan megtalálhatók a Palesztin Autonómia vezetői is. A Gázai-övezetet uraló Hamasz rakétatámadásai ellen viszont bajos lehet panaszt emelni, minthogy ott a Palesztin Autonómia hivatalos fennhatósága vitatható.

A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság kompetenciája bűnügyekre vonatkozik, politikai kérdések megvitatására nem. Az pedig, hogy ez vagy az az ügy miként határozható meg, további  bonyodalmas nemzetközi jogi csűrés-csavarás tárgya lehet.

Egy, a maga komolyságára valamit is adó bírói testületnek az arányosságra is tekintettel kell lennie. Szíriában a kormányerők és az azzal harcoló – és talán a közeljövőben kormányra kerülő – lázadók eddig 200 ezer embert öltek meg és hárommillió embert tettek földönfutó menekültté. Szudánban és Eritreában szabályos népirtás folyik, de Egyiptom elnöke sem bánik kesztyűs kézzel saját ellenzékével.


Az övéik által elkövetett véres terrorakciókat megünneplő “palesztin” arabság fentiekhez képest ideális jólétben és biztonságban él Izrael “elnyomása” alatt…◙

1 megjegyzés:

  1. Nem vitatható az Autonómia vezetés felelőssége a gázai terror háborúért.
    Hiszen bevették az Autonómia vezetésbe a Hamasz terror szervezetet!
    És utána indult meg az 50 napos terror háború Izrael ellen!

    VálaszTörlés