Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. január 8., csütörtök

A Szentföldre beköszöntött a tél

Mózes 5. könyve  'Dvarim', 28. fejezet, 12. vers:

יִפְתַּח ה' לְךָ אֶת אוֹצָרוֹ הַטּוֹב אֶת הַשָּׁמַיִם לָתֵת מְטַר אַרְצְךָ בְּעִתּוֹ וּלְבָרֵךְ אֵת כָּל מַעֲשֵׂה יָדֶךָ


Megnyitja neked az Örökkévaló az ő dús kincsestárát, az Eget, hogy megadja országodnak esőjét a maga idejében, és megáldja kezednek minden munkáját...


A Kineret (Genezáreti tó) szintje 7 centiméterrel emelkedett az utóbbi napokban. A Jordán folyón másodpercenként 70 köbméter víz zúdul a kiszáradóban lévő Holttenger felé.  A Hermon hegyet méteres hó borítja. Jeruzsálem magasabban fekvő negyedeiben még napokig megmarad az 5 centiméteres hóréteg. 

A hegyvidéki önkormányzatok csütörtök este helyzetértékelést tartanak és eldöntik, hogy pénteken megnyitják-e az oktatási intézményeket.  Jeruzsálemben nem lesz tanítás.

A Jeruzsálemből Tel Avivba vezető 1. számú autópálya valószínűleg járható lesz minden gépjármű számára, mindkét irányban. A Golánon és Galileában valószínűleg több országút lezárva marad a jegesedési veszély, a Holttenger közelében vezető 90. számú műúton pedig a lehetséges elöntések miatt. Döntés itt is csütörtök este várható.

A csapadékos időjárás a meteorológiai előrejelzés szerint legalább vasárnapig fog tartani. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése