Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. január 24., szombat

Közös listán indulnak az arab pártok ♦ Lieberman peticiót nyújt be a terv ellen ♦ A Munkapárt arab képviselője törölni akarja a párt új nevéből a “Cionista” szót

A Kneszet arab pártjainak képviselői  megállapodtak abban, hogy közös listán indulnak a március 17-.én tartandó általános választásokon.

Ennek szükségességét abban látják, hogy egyenként esetleg nem érik el a bejutási küszöböt, és így a milliós arab választó-tömeg érdekképviselő nélkül maradhat a törvényhozásban.

A közös lista élén Ajman Odeh, a Hadas kommunista párt (lényegében anticionista arab párt) főtitkára áll. A hetekig tartó megbeszéléseken és alkudozásokon végül döntöttek: a Hadas, a Balad, a Ta’al és a „déli iszlám mozgalom” megállapodásra jutott.

A tervezett közös arab lista nyilnánosságra hozatalára vasárnap, sajtótájékoztatón került sor Názáretben.

Avigdor Liberman külügyminiszter (Jiszráél Béjténu) petíciót készül beterjeszteni a leendő  egyesült arab lista ellen, amelynek egyik alkotó pártja, a Balad párt, amelynek képviselőnője, Hanin Zoabi asszony 2010. májusában ott volt a Törökországból indult, a Gázai-övezet blokádját megtörni szándékozó Mavi Marmara hajó fedélzetén, és számos kijelentésével bizonyította ideológiai szembenállását Izrael Államával, mint zsidó állammal.A képviselőnő, aki nem egyszer fasisztának és rasszistának nevezte Binjamin Netanjáhu miniszterelnököt, Avigdor Lieberman külügyminisztert és a politikai jobboldal más képviselőit, látogatásokat tett Izraellel hadiállapotban lévő arab államokban.

A petíció szerint a Balad párt arab terrorszervezetekkel tart fenn kapcsolatot.
*
Az Ávodá (Munkapárt) és a Hátnuá párt egyesüléséből keletkezett Mácháne Cioni, magyarul Cionista tábor neve a jelek szerint komoly problémát okoz e párt arab tagjainak. Olyannyira, hogy Ráleb Madzsaddale izraeli-arab képviselő szombaton kijelentette: amennyiben a párt nem törli nevéből a „cionista” szót, az arab tagok bojkottálni fogják a március 17-re előrehozott általános választásokat.

A balközép tömegpárt arab képviselője, aki korábban miniszter is volt, kifogásolta, hogy a névválasztás előtt nem konzultáltak az arab tagokkal. Madzsaddale a „Cionista tábor” helyett az „Izraeli tábor” nevet javasolta.


A Munkapárt arab képviselői szombat este megbeszélésre hivatalosak Jichák „Buzsi” Herzog pártelnökkel. ◙

1 megjegyzés:

  1. Tárgyalni kell Jordániával,hogy mint azt a Népszövetség 1920-ban előírta,ők a Palesztin Állam.Adják meg az Állampolgárságot minden Izraeli arabnak.Az Autonómiában élőknek is.Ezt a határozatot az ENSZ is jóváhagyta megalakulásakor.
    Így megszűnnek ezek a követelőzések az arabok részéről.

    VálaszTörlés