Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. január 27., kedd

Rakéták a Golánra ♦ Tüzérségi válasz szíriai állások ellen ♦ A Hezbollah támadott, de Izrael Szíriát tartja felelősnek ♦ A Légerő készen áll minden eshetőségre

Kedden kora délután két rakétát lőttek ki a Golán fennsík szíriai oldaláról izraeli területre. A műszaki egységek megtalálták a két, 107 mm-es rakéta maradványait, amelyek a Golán fennsík északi részén, beépítetlen terepen értek földet.

Az izraeli tüzérség válaszképpen húsz gránátot lőtt ki a szíriai kilövőállásokra. Katonai értékelés szerint nem a szíriai belharcokban “áttévedt” rakétákról van szó, hanem a libanoni siita Hezbollah szervezet szándékos támadásáról. Izrael ugyanakkor Szíriát tekinti felelősnek a történtekért, minthogy a rakétákat szíriai területről lőtték ki.

A rakétatámadás után a rendfenntartó erők kiürítették a Hermon-hegyi síterepet, ahonnan mintegy 1000 embert szállítottak biztonságos helyre. A síterepet szerdán újból megnyitják.

A január 18-án, vasárnap Izraelnek tulajdonított, tizenkét libanoni és iráni halott áldozatot követelő légicsapás óta a Cáhál, az Izraeli Hadsereg jelentősen megnövelte a biztonsági készültséget az ország északi részén. 

A Légerő készen áll minden eshetőségre. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése