Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. január 19., hétfő

Beduin zavargások a Negevben ♦ Rahat beduin településen megütköztek a rendőrökkel – egy halott, húsz sebesült

Súlyos zavargások törtek ki vasárnap Rahat beduin településen Számi el-Dzsáher beduin fiatalember temetésén, akit, a helyiek állítása szerint, múlt szerdán rendőrök golyója ölt meg.

A húszéves fiatelembert kábítószer-kereskedelem gyanújával tartóztatták volna le, ám a kiérkezett rendőröket helyi lakosok kőzápora fogadta. A tömegből valaki tüzet nyitott a rendőrökre, amire a rendőrök fejek fölé célzott lövésekkel válaszoltak. A fiatalember e tűzváltás során vesztette életét – mindmáig nem tisztázott körülmények között.

Számi el-Dzsáher vasárnapi temetésén több ezren vettek részt, és a jelenlévő rendőröket megtámadták. Lövöldözésekre ezúttal nem került sor, de a kialakult verekedésekben és lökdösődésekben egy személy rosszul lett és meghalt, huszan megsebesültek.

A halott fiatalember édesapja azzal vádolja a rendőrséget, hogy amikor fia holttestét akarta megtekinteni, elfogták, megbilincselték és megverték. Az apa felhívással fordult Izrael beduin fiatalságához, hogy ne vonuljon be az Izraeli Hadseregbe. (A drúz kisebbség fiai mellett a beduinok zöme is katonai szolgálatot teljesít,)

A rendőrség a következő napokban megerősített jelenléttel védi a Negev lakosságát egy esetleges beduin "intifáda" ellen. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése