Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. június 29., hétfő

A Haditengerészet feltartóztatta a Gáza felé tartó hajóraj főhajóját – a három kisebb hajó visszafordult ♦ Négy hajón 47 aktivista volt ♦ Blokád? Izrael naponta 800 teherautónyi humanitárius szállítmányt enged át saját területén Gázába.

A haditengerészet hétfőn reggel az izraeli partok közelében feltartóztatta a "Marianne av Göteborg" svéd hajót, fedélzetén 18 palesztin-barát aktivistával. Köztük van dr. Basel Ghattas arab Kneszet-képviselő, Moncef Marzouki, Tunézia volt elnöke és egy volt izraeli, most svéd állampolgár, Dror Feiler művész.

Semmiféle összetűzésre nem került sor. A "Marianne"-t bevontatják Asdodba. A külföldi állampolgárokat az izraeli hatóságok kihallgatják, majd záros határidőn belül kiutasítják az országból. Az egyesült arab listához tartozó arab Kneszet- képviselőt védi parlamenti immunitása. 

A főhajót kísérő három kisebb hajó visszafordult, valószínűleg Kréta szigete felé. 

A szervezők már előre közzé tettek egy üzenetet, amelyben panaszkodnak, hogy Izrael "foglyul ejtette őket".

A négy hajó összesen 47 palesztin-arabbarát aktivistája a Gázai-övezet tengeri zárlata ellenében szándékozott Gázában kikötni, ezzel mintegy feltörni az onnan kiinduló folyamatos terrortevékenység miatt alkalmazott izraeli tengeri blokádot.

Netanjáhu miniszterelnök levelet intézett a blokádtörő aktivistákhoz: "Úgy tűnik, hogy Önök eltévedtek. Talán Szíria felé kellene hajózniuk, ahol az Assad rezsim iráni segítséggel napi szinten mészárolja saját népe tömegeit, és ahonnan milliók menekülnek el.


Ha Önök valóban érdekeltek az emberi jogok támogatásában, akkor ne vállaljanak szolidaritást egy rémuralom-rendszerrel, amely gázai lakosokat tárgyalás nélkül végez ki, és saját gyermekeit élő pajzsként használja az általa indított konfliktusban. Izrael mégsem tartja blokád alatt a Gázai-övezetet: naponta 800 teherautónyi humanitárius szállítmányt enged át saját területén Gázába." ◙ 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon egyetértek Netanyahu miniszterelnök úrral! Tényleg elképesztő! Az ú.n. Iszlám "Állam" rémálom működése nem tűnik fel a segítőkész embereknek? Szíria nem számít? Csökött, ostoba, mániákus emberek, a térség egyetlen demokratikus, emberséges országát kóstolgatják... A Knesszet képviselő arab szégyellhetné magát, de erre vajmi esély, mert ahhoz cinikus, ravasz, számító becstelen...

    VálaszTörlés
  2. Nem védi a képviselői immunitás az arab Kneszet-képviselőt.
    Mert bűncselekmény elkövetése közben(Terrort támogatja a blokádtörési kísérlet!) tetten érték!Le kell csukni és ki kell kérni a Kneszettől,hogy elindulhasson a Bírósági eljárás ellene!

    VálaszTörlés