Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. június 23., kedd

Lincseltek a goláni drúzok ♦ Izraeli mentőautóból rángatták ki a sebesülteket

Goláni drúzok hétfőn két ízben támadtak rá  szíriai sebesülteket szállító izraeli katonai mentőautókra.

Első ízben reggel, Galilea északi részén, a libanoni határnál fekvő Hurfeis drúz falu lakói torlaszolták el egy, a nahariai kórház felé haladó mentőautó útját, hogy megvizsgálják, kit szállítanak benne. A sofőrnek azonban sikerült egérutat nyernie.

Hétfőn késő este Madzsd el Samsznál, a Golán fennsíkon, a szíriai határ közelében mintegy 150 helyi drúz kövekkel dobált meg egy Izrael belseje felé tartó mentőautót. A jármű ezek után nem folytathatta útját. A tömeg kitépte az autóban szállított két szíriai sebesültet: egyiküket megölték, a másikat súlyosan megsebesítették.

A mentőautóban utazó két izraeli katona – egyikük orvos – könnyebb sérülést szenvedett.

A katonákat a cfáti Ziv kórházba, az életveszélyes állapotba került szír sebesültet helikopterrel a haifai Rambam kórházba szállították.

Keddre virradó éjjel nagy rendfenntartó erők érkeztek a helyszínre, és lezárták a területet. Drúz tüntetők összecsaptak a katonákkal és a határőrökkel.
  
Az Asszad-barát televíziók kommentátorai "hős honfitársainknak" nevezték a goláni drúz lincselőket.

Izrael egy ideje humanitárius segítséget nyújt egyes, Szíriában harcoló felkelő csoportoknak: megfigyelők szerint azoknak, amelyek megakadályozzák, hogy az El Kaidával, illetve az Iszlám Állammal azonosuló Al-Nuszra fegyveresei az izraeli határ közelébe juthassanak.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője nyilatkozatban cáfolta, hogy a mentőautóban szállított sebesültek az iszlamista Al-Nuszra fegyveresei lettek volna. 
*
Az 1967 óta izraeli fennhatóság alatt élő  goláni drúzok nagyobb része – ellentétben az állam megszületése óta izraeli állampolgárságú galileai drúzokkal – bizalmatlanul viseltetnek Izrael iránt. Megtartották szíriai állampolgárságukat és magukat Szíria és az Asszad-kormány híveinek tekintik. Ebből eredően gyűlölik a szíriai drúzokat fenyegető Asszad-ellenes felkelőket.
 

1 megjegyzés:

  1. Sebesültet meggyilkolni bűntett!
    Az ilyeneket át kéne dobni Szíriába,ott hősködjenek a fegyveres terror-bandák ellen!

    VálaszTörlés