Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. június 9., kedd

Az ISIS és az El Kaida már Gázában van, de a kormány még nem vette észre ♦ Kik lövik a rakétákat Askelonra? ♦ Abszurd helyzet a Gázai-övezetben

A titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozó DebkaFile internetes portál figyelem-felkeltő tanulmányt tett fel a napokban a honlapjára.

A Debka hírszerzési infóit, katonai helyzetértékeléseit külföldi tényezők is hajlamosak komolyan venni, talán abból a feltételezésből, hogy a közöltek valóban a legmagasabb „echelon”-ből, első vonalbeli vezető körökből  származnak, akiknek azonban a hivatalos megnyilatkozás ilyen vagy olyan szempontól nem kívánatos.

Az alább idézett cikk  a Gázai-övezet katonapolitikai helyzetével foglalkozik. Nevezetesen azzal a kérdéssel, hogy kik kezdeményezték az utóbbi hetekben a „rakéta-csöpögtetést”, az alkalmanként egy vagy két rakéta kilövését, talán szándékosan nem sűrűn lakott településekre, de úgy, hogy az megzavarhassa a tavaly nyáron lezajlott „Cuk éjtán” hadművelet lezárása után bekövetkezett viszonylagos nyugalmat.

Hosszú szünet után május 27-én, szerdán, majd egy héttel későbben, június 3-án, legutóbb pedig június 6-án, szombat este lőttek ki rakétát a Gázai-övezetből.

Június 7-én, vasárnap reggel a honvédelmi minisztérium olyan döntést hozott, mely szerint nem érdemes az eddig is hatástalan reakcióval élni, vagyis a légierő néhány gépét „felemelni”, hogy bombát dobjanak a Hamasz által előzőleg gondosan kiürített gyakorlótereire vagy raktáraira.

A vasárnap a rakétázás reakciójaként lezárt Kerem Salom és Erez átjárókat hétfőn újból megnyitották.

Mose „Bugi” Jáálon honvédelmi miniszter minden egyes rakéta után elismétli: Izrael a Hamaszt tekinti felelősnek minden, az országot a Gázai-övezetből ért támadásért.

Ámosz Gilád tartalékos tábornok a TV2 szombat esti „Találkozás a sajtóval” (P’gos et háitonut) műsorában azt állította, hogy a Hamasz jelenleg nem érdekelt a helyzet eszkalációjában, és minden erejével igyekszik a tűzszünetet fenntartani.

Csakhogy ez az utóbbi hetekben ez nem mindig sikerül neki.

A Debka felteszi a kérdések kérdését: tudják-e az izraeli nemzetvédelem felelősei, mi megy pontosan a Gázai-övezetben? Foglalkozik-e a katonai vagy bármilyen más elhárítás azzal a fogas kérdéssel, hogy meddig marad a Hamasz a meghatározó erő?

A legutóbbi rakétatámadásokért egy hosszúnevű, mindeddig ismeretlen szervezet, a „Sejk Omar Haddad zászlóalj” vállalta a felelősséget. Ez a terrorsejt viszont az „Anszar Bejt Al Makdisz” szervezet alá tartozik, amely a Szináj félszigeten terrorizálja a lakosságot és az egyiptomi fegyveres erőket, amellett nem egy határincidenst provokált Izraellel.

Az „Anszar” pedig az El Kaida és az Iszlám Állam részének vallja magát.

A 360 km²-es Gázai-övezetben tehát egyszerre van jelen a libanoni siita Hezbollah szövetségese, vagyis a Hamasz, és annak halálos ellensége (legalábbis Szíriában és Irakban), a szunnita ISIS, vagyis az Iszlám Állam egyre ütőképesebb szövetségese.

Lehetséges, hogy a Hamasz vezetése felfogta, hogy Izraelen és hadseregén kívül az egész Közel-Keleten nincsen olyan erő, amely képes megfékezni a fekete zászlós Világkalifátus egyre félelmetesebb katonai erejét is?


A szituáció abszurd és egyedülűálló. Csak remélni lehet, hogy az izraeli katonai elhárítás pontosan tisztában van a Gázai-övezetnek nevezett sakktábla figuráival, azok jelentőségével és elhelyezkedésével. Mert Izrael csak így képes megtalálni a követendő stratégiát és alkalmazni a megfelelő taktikát az alig áttekinthető kusza gázai viszonyok közepette. ◙

1 megjegyzés:

  1. .Sürgősen le kell szerelni ott lévő pár ezer terror rakétát.
    Mert ha az IS kezébe kerül a hatalom,azokkal újra Izrael ellen fognak támadni!

    VálaszTörlés