Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. május 20., péntek

Jáálon honvédelmi miniszter lemondott tisztségéről és Kneszet-tagságáról ♦ "Az államot etikai alapon kell vezetni"

KÉT DUDÁS EGY CSÁRDÁBAN – A YNET HÍRPORTÁLRÓL

Mose "Bugi" Jáálon pénteken reggel közölte Facebook és Twitter oldalán: lemondott tisztségéről és Kneszet-tagságáról.

Szerdán hozták nyilvánosságra a Netanjáhu és Lieberman között folyt koalíciós tárgyalás eredményét. A két politikus közötti megegyezés értelmében a Jiszráél béténu párt a maga hat mandátumával csatlakozik a kormánykoalícióhoz, és ennek fejében megkapja a honvédelmi és a befogadási minisztériumot.

Jáálon nem várta meg, amíg Netánjáhu hivatalosan megerősíti Avigdor Lieberman képviselő kinevezését az ő helyébe, őt pedig megbízza a külügyminiszteri hivatallal. "Aki az államot vezeti, azt etikai alapon kell tennie" – jegyezte meg.

Péntek déli sajtóértekezletén Jáálon kijelentette: hosszú időn át harmonikusan együtt dolgozott a miniszterelnökkel, ám az utóbbi hetekben Netanjáhu döntései bizalmi válságot idéztek elő.

Jáálon közölte: egy időre felfüggeszti politikai tevékenységét, de azt is megjegyezte, hogy a jövőben megmérkőzik a vezetésért. 

Helyét a Kneszetben a Likud párt soron következő tagja, az Egyesült Államokból alijázott  Jehuda Glick rabbi (50) foglalja el, aki ismert jobboldali nézeteiről és 2014-ben szerencsésen túlélt egy ellene elkövetett palesztin merényletet.

Reuven "Rubi" Rivlin államelnök sajnálkozását fejezte ki Jáálon távozása fölött.


Jáálon lemondása vasárnap, Lieberman kinevezése kedden lép életbe: a két időpont között a miniszterelnök vezeti a honvédelmi minisztériumot. 

3 megjegyzés:

  1. Hogy érthet egy rabbi az államügyekhez? Ehzt magyarázza meg valaki..................

    VálaszTörlés
  2. Jo képességű szeles látókörű ember

    VálaszTörlés