Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. május 18., szerda

Netanjáhu igyekszik, Herzog próbálkozik, Lieberman jelentkezik


A talány megfejtése: Netanjáhu miniszterelnök kétségbeesett igyekezete, hogy minimum-többséges (61 mandátum a 120-ból) kormányzatát kibővítse.

A kormány ugyanis nehéz idők elé néz, főként a megvitatandó költségvetés okán.

A Jiszráél Hájom ingyenújság, amelyet a miniszterelnök iránti lojalitása miatt "Bibiton"-nak becéznek (Bibi a miniszterelnök beceneve, iton pedig újság héberül), úgy tudja, hogy már hetek óta folyik a titkos tárgyalás Netanjáhu és Jicchák "Buzsi" Herzog, a legjelentősebb ellenzéki Mácháné hácioni, vagyis Cionista tábor között egy nemzeti egységkormány lehetőségéről, amely hetven-egynéhány képviselő támogatásával továbbra is Netanjáhu vezetése alatt állana.

A hírt ma már a többi lap is tárgyalja. Arról, hogy milyen minisztériumokat kapna a Mácháne a csatlakozás fejében, csak találgatások vannak forgalomban. 

Netanjáhu a hírek szerint nem hajlandó a csatlakozás fejében leállítani a "Területeken" megkezdett építkezéseket, ami azért valamelyest szalonképessé tenné a balközép, elvben szociáldemokrata, a palesztinok irányában rugalmasabb Mácháne csatlakozását a hangsúlyosan jobboldali koalícióhoz. Herzog hírek szerint követeli, hogy Jeruzsálem arab lakosságú kerületei fölött a Palesztin Autonómia gyakorolja az adminisztrációt. 

Az mindenesetre bizonyos, hogy a balközép párt többi vezetője és szavazóinak zöme zsigerből utasítja el a koalíciós csatlakozást, és "Buzsi" holdvilágnál sápadtabb politikai szereplésére immár az árulás ódiuma is rávetül.

A polgári-liberális Háárec napilap értesülése szerint a párt 24 képviselőjéből 11 határozottan ellenzi az ötletet, köztük a volt főtitkár-asszony, a harcos tényfeltáró újságíróból lett karizmatikus politikus, Seli Jechimovics.

A Mácháne a Munkapárt (Ávodá) és a Hátnuá párt választási fúziójából keletkezett 2014. végén, és az utóbbi vezetője, Cipi Livni máris kijelentette: a Hátnuá azonnal felmondja a fúziót, amint a Mácháne részt vállal a kormány-koalícióban.

A Hátnuá kilépése és a Munkapárt-frakció majd' felének ellenkezése, esetleg távozása révén a párt közel kerülne a széteséshez.

A Háárec legújabb híre: az ellenzékben lévő jobboldali Jiszráél béjténu párt vezetője, Avigdor Lieberman szerdán bejelentette csatlakozási hajlandóságát a koalícióhoz, amennyiben fő követelései – honvédelmi miniszteri tárca és halálbüntetés kiszabása a terroristákra – teljesülnek. A pártnak hat képviselője van a Kneszetben.

Lieberman azt is közölte, hogy mindeddig nem kapott csatalkozási ajánlatot Netanjáhu részéről. 

Szerda esti jelentés: Herzog bejelentette, hogy amennyiben Netanjáhu folytatódja a koalíciós megbeszéléseket Liebermannal, ő a maga és pártja részéről semmisnek tekinti a csatlakozási ajánlatot. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése