Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. május 27., péntek

Repedések a készülő koalícióban ◙ Avi Gabai környezetvédelmi miniszter (Kulánu) lemondott


Pénteken délelőtt sajtóértekezleten jelentette be Avi Gabai (49), a Netanjáhu-kormány környezetvédelmi minisztere lemondását tisztségéről. A koalícióban részt vevő Kulánu párthoz tartozó miniszter azzal indokolta lépését, hogy lelkiismerete nem tudja elfogadni Avigdor Lieberman kinevezését honvédelmi miniszterként Mose Jáálon helyébe.

Tisztségét a Kulánu párt alapító vezetője, Mose Kachlon pénzügyminiszter veszi át.

Gabai, aki korábban hat éven át a Bezek telefontársaság vezérigazgatója volt, helyén valónak találta Jáir Golán vezérőrnagy, a vezérkari főnök helyettesének széles körben vitatott megjegyzését, mely szerint Izrael társadalmában az utóbbi időben olyan folyamatok tapasztalhatók, mint amilyenek Németországban mentek végbe a harmincas évek elején. 

A megjegyzés eltérő elbírálása egyike volt a Netanjáhu miniszterelnök és Jáálon volt honvédelmi miniszter közötti elvi nézeteltéréseknek.

Gabai ellenzője a "földgáz-ügyletnek", az állam és a tenger alatti fúrásokat pénzelő óriásvállalatok között, és a Lieberman honvédelmi miniszteri kinevezése nyomán várható esetleges külpolitikai bizalmi válságoknak sem kíván része lenni.

A miniszter lemondása konkrétan nem veszélyezteti a kormány összetételének hétfőn esedékes változását, de Bennett oktatásügyi miniszter követelése után immár egy másik koalíciós partnernek is kritikusabb a viszonya Netanjáhu miniszterelnökkel, illetve a Likud párt politikai vonalával. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése