Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. május 30., hétfő

Jobbra át: hétfő este felállt Netanjáhu ötödik kormánya ♦ Bennet marad, Lieberman csatlakozik ♦ 66 mellette, 54 ellene


Hosszas alkudozás után hétfő reggelre megoldódott a Netanjáhu és Bennet közötti vitás kérdés. 

A Bájit Jehudi párt alapító vezetője azt a feltételelt támasztotta az új kormánykoalíció támogatására, hogy a kormány biztonsági kabinetjének a tagjait háború vagy vészhelyzet esetén állandóan tájékoztassák a fejleményekről, hogy adott alkalommal helyes határozatot tudjanak hozni.

Netanjáhu erre a "Málál"-t (מל"ל), a kormány nemzetbiztonsági tanácsa intézményét találta alkalmasnak, amelynek feladatát és jogkörét a Bennet által követelt feladatra is kiterjesztik.

A kormány hétfőn délután megszavazta a Jiszráél Béjténu párt csatakozását a koalícióhoz, annak alapító vezetője, Avigdor Lieberman kinevezését a honvédelmi, és párttársa, Szofa Landver asszony újbóli kinevezését a befogadásügyi minisztérium élére (2009 és 2015 között már viselte ugyanezt a hivatalt).

A két politikus hétfőn este tette le a hivatali esküt.

Ezzel az ötödik Netanjáhu-kormány – és Izrael Állam 35. kormánya –  megkezdte hivatalát. Tizedik éve lesz júniusban, hogy egy megszakítással Binjámin Netanjáhu áll a kormány élén.

A 120 tagú Kneszetben 61 helyett immáron 66 képviselő támogatja a kormányt, míg a fennmaradó 54 erős, és várhatóan aktív ellenzék lesz.

Nem tudható, hogy a szociális programmal fellépő, a koalícióban részt vevő Mose Kachlon "Kulánu" frakciójának a 10 képviselője meddig marad meg a belső kritika szintjén.

Jáir Lapid "Jés Atid" pártja a maga 11 képviselőjével az ellenzék motorja lehet, a jelentőségéből rohamosan veszítő, nagymúltú Munkapárt (Ávodá, jelenleg a Cionista tábor része) helyett.

Az Egyesült Arab Lista 13 képviselője is bizonyára gyakran fogja hallatni a hangját, lévén az új Netanjáhu-kormány összetételét tekintve Izrael eddigi legjobboldalibb kormánya, ami nemzetközi szinten is nehézségeket okozhat az országnak. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése