Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. július 20., szerda

Cimborálsz a terrorral? Rasszista vagy? Kirúgnak a Kneszetből! ♦ A képviselők elfogadták az "eltávolítási törvényt" ♦ Tiltakozik a baloldal

HANIN ZOÁBI KNESZET-KÉPVISELŐNŐ 
Photo Yonathan Sindel/Flash90

A Kneszet plénuma kedden este második és harmadik olvasatban elfogadta a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi Kneszet-képviselők eltávolítását a Házból, akik faji/etnikai alapú uszítást folytatnak, vagy támogatják az állam elleni fegyveres harcot.

Az "eltávolítási törvény" (héberül chok há-hádáchá – חוק ההדחה) éle legfőképpen Hanin Zoábi képviselőnő személye ellen irányul, aki előszeretettel igazolja a palesztin terrort, gyilkosoknak nevezi Izrael katonáit, 2010. májusában pedig tevékenyen részt vállalt az Izraelt provokáló, a gázai blokádot erőszakkal megtörni próbáló török "Mavi Marmara" flottilla akciójában.  

Az eltávolítási eljárás nem egyszerű: 70 képviselő kezdeményezheti a házelnöknél, közülük tíznek olyannak kell lennie, aki nem tagja a kormánykoalíciónak. A házelnök a javaslatot egy Kneszet-bizottság elé terjeszti, amely azt megvitatja, és amennyiben a bizottság tagjainak háromnegyede támogatja, a javaslat a Kneszet plénuma elé kerül szavazásra.

Itt a törvény alapján egy képviselő eltávolításához háromnegyedes többség szükséges, vagyis a 120 tagú Kneszetben 90 képviselő. A Kneszet által eltávolított képviselőnek jogában áll a határozatot megfellebbezni a meglehetősen EU-konform Legfelsőbb Bíróság előtt.

Mindezeket összegezve: az eljárás egy képviselő eltávolítására a Kneszetből annyira körülményes, hogy az egész törvény szimbolikusnak tekinthető. Röviden: komolytalan.

Jichák "Buzsi" Herzog, a Cionista tábor párt és a parlamenti ellenzék vezetője máris kijelentette, hogy a törvény az izraeli demokrácia végét jelenti.

Aymen Odeh, az Egyesült Arab Lista vezetője a törvényt Netanjáhu kísérletének nevezte, hogy az izraeli arab polgárok szavazati jogát megcsonkíthassa.

Az államnak ugyanakkor eddig is volt egy alaptörvénye, amely annak demokratikus jellegét védi. Az alaptörvény lehetővé teszi a demokratikus és humánus jelleget sértő politikai párt kizárását a parlamenti választásokról.

A Legfelsőbb Bíróság a Kneszet választási bizottsága döntése alapján éppenséggel egy szélsőjobboldali zsidó pártot, nevezetesen az arab terrorista által Amerikában meggyilkolt Meir Kahane rabbi "Kach" pártját zárta ki 1988-ban a választható pártok közül. 

6 megjegyzés:

  1. Ennek a nonek,mar reg bortonben lenne a helye,hazaarulasert.

    VálaszTörlés
  2. A belső ellenség még rosszabb,mint a külső.

    VálaszTörlés
  3. ... helyes , nálunk is ez a probléma , a belső ellenzék az ellenség !

    VálaszTörlés
  4. Mit keres egyáltalán arab párt a zsidó Knesszetben?
    Van nekik külön Parlamentjük Abu-Diszben!

    VálaszTörlés