Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. július 16., szombat

Erdoğan ura a helyzetnek ♦ A felkelők utóvéd-harcot folytatnak ♦ A Törökországban tartózkodó izraeliek ne hagyják el szállásukat


Szombaton reggel Erdoğan elnök Isztambul repülőterére érkezve bejelentette: ura a helyzetnek, a katonai puccskísérlet elbukott. Isztambulban tömegek éltették Erdoğant.

A fővárosban, Ankarában felkelők csoportjai még utóvéd-harcokat folytatnak a Parlament körül.

A hírügynökségek felemelt kezű, magukat megadó katonákat mutatnak.

Erdoğan beszédében a mellette tüntető tömegeknek tulajdonította a puccskísérlet bukását. A felkelők ellen kíméletlen ítéleteket, a hadseregben "alapos tisztogatásokat" helyezett kilátásba. 
*
A puccs-kísérletnek vége, Erdoğan hatalma tovább erősödik. Az Európai Közösségbe törekvő Törökországnak azonban ez óriási pofon, hiszen az esemény azt bizonyítja, hogy a 80 milliósra becsült ország, amely egyik szomszédjával sincs igazán jó viszonyban, és az ország keleti részén egy tekintélyes kurd nemzeti kisebbséggel vannak több évtizedre visszanyúló belpolitikai problémái, nem kellően stabil állam.

Mindez a NATO vezetése számára is súlyos kérdéseket vet fel: Törökország a NATO tagja, ám egy sikeres katonai hatalomátvétel az ország fegyvereit akár katonai szövetségesei – például ősellensége, az ugyancsak NATO-tag Görögország – ellen fordíthatja. Jelentések szerint a puccsisták mögött nem az Atatürk-i világi, vallásilag semleges állameszmény állt, hanem ellenkezőleg: néhány, Erdoğan-nál is radikálisabb iszlamista ezredes. 

A legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a reggeli órákban összesen 1563 puccsista katonát vettek őrizetbe, 29 ezredest és öt tábornokot eltávolítottak a hadseregből.

A Kol Jiszráél, az Izraeli rádió reggeli híradásaiban azt tanácsolta a Törökországban tartózkodó izraeli polgároknak, hogy egyelőre ne hagyják el szállodáikat. 
*
Izrael számára fontos stratégiai kérdés a közeli Törökország stabilitása.

Törökországban Recep Tayyip Erdoğan 2003-tól 2014-ig miniszterelnök volt, 2014. augusztus 28 óta köztársasági elnök. 

Politikája élesen szemben áll a modern Törökországot megalapító Kemál Atatürk világi szemléletével, és egy iszlám szellemiségű állam felé irányítja az országot. 

A hadsereg rossz szemmel nézi Erdoğan politikai vonalát, aki eddig már számos magasrangú tisztet ítéltetett hosszú börtönbüntetésre.

Törökországban legutoljára 1980. szeptemberében volt katonai puccs. ◙

1 megjegyzés: