2016. július 12., kedd

A katona, aki lőtt ♦ Elor Azaria családja közösségi gyűjtést indított a perköltségekre ♦ Fél nap alatt több, mint 400 ezer sékel gyűlt össze

ELOR AZARIA ÉS APJA A TÁRGYALÁSON

"A katona, aki lőtt" (החייל אשר ירה) – hetekig csak így nevezték azt a katonát, aki március 24-én Hebronban, a zsidók és arabok által lakott Tel-Rumeida negyed bejáratánál egy palesztin terroristát agyonlőtt.

A terrorista egy társával egy, a negyed bejáratánál álló katonát késelt meg. A sebesült katona bajtársai az egyik támadót agyonlőtték, a másikat megsebesítették. A súlyosan sebesült terrorista neve: Abed Fatah-Sarif.

Három perc múlva a Kfir dandár egy katonája a helyszínre érkezett, és látva a sebesült terroristát, mellette a kést, a palesztint főbe lőtte.

Tette indítékául azt hozta fel, hogy úgy látta, mintha a sebesült terrorista kezével a kést próbálná elérni.

Más tanúság szerint egy, a helyszínen lévő mentős azt kiáltotta: vigyázat, robbanóöv van rajta!

A történteket a "Böcelem" nevű radikális palesztin-arab párti emberjogi szervezet arab önkéntese, Emad Abu-Shamsiyah videóra rögzítette. A szervezet bírálói szerint a videó-felvételt megvágták, és abból a katona tettét igazolható részeket eltávolították.

A katonát az eset után letartóztatták. Nevét csak hetekkel később, április 18-án közölték. Elor Azaria 20 éves szakaszvezető (számál) azóta letartóztatásban van, pere a jaffai katonai ügyészségen folyik, és emberöléssel (hárigá – הריגה) gyanúsítják. (Enyhébb, mint a gyilkosság, ami héberül récách – רצח.)

Apja, Charlie Azaria hétfőn egy Headstart nevű internetes honlapon gyűjtést kezdeményezett, mondván, hogy a család nem képes állni a per költségeit.

"A tárgyalás egy vagyonba kerül, és ezt a mi helyzetünkben nem engedhetjük meg magunknak" – nyilatkozott az apa.

A felhívásnak igen gyors, a vártnál is nagyobb visszhangja lett: alig 12 órán belül több, mint 400 ezer sékelt ajánlottak fel ismeretlen polgárok. (Kedden este már jóval meghaladja a félmilliót.)

A katona perbefogását igen sokan kifogásolják: tüntetésre is sor került. A per bírálói szerint a terrorista mindenképpen halál fia. Azon kívül a katona jogosan tarthatott attól, hogy a földön fekvő terrorista élete utolsó perceiben működésbe hozza a ruhája alatt viselt robbanóövet – amire nem is egy példa volt.

Csak a későbbi vizsgálat derítette ki, hogy nem viselt robbanóövet.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője az eset után úgy nyilatkozott: "Az incidenst az első vizsgálat alapján nagyon súlyosnak találtuk. A katona viselkedése ellentétes a Cáhál értékrendjével, aminek tiszteletben tartása elvárható úgy a katonáktól, mind a parancsnokoktól. Az előzetes vizsgálat megállapításai után az ügy vizsgálatát átadták az katonai ügyészség bűnügyi osztályának."
*
A honlap-szerkesztő egyéni véleménye:
A hadsereg alapja a fegyelem és a parancsteljesítés. A szakaszvezető mindkettő ellen vétett. A fegyelmi eljárás teljességgel indokolt, vélekedjünk bárhogyan a palesztinokról, a terrorról.

A szerencsétlen eset nagydobra verése más dolog. A tűz gyújtója a "Böcelem" arab fényképésze, akinek nem kellett volna olyan nyilvánosságot biztosítani, mint amilyet kapott. 

A katona nevének közlése például a legenyhébben szólva nem látszik észszerűnek. A Hamasz már vérbosszút esküdött a katona és családja ellen: mostantól évtizedekig az államra hárul védelmük.
*
Az is a tisztázandó kérdések közé tartozik, hogy a helyszínen állandó jelleggel tartózkodó egészségügyisek – Tel Rumeida egész Júdea és Somron biztonsági szempontból talán legkritikusabb pontja, ahol szinte naponta történnek palesztin támadások – miért nem részesítették azonnal elsősegélyben a földön fekvő sebesültet, amint azt a vonatkozó katonai szabályzat előírja. 

2 megjegyzés:

  1. Hat a nagy lottyos indulat fog el. Ez az izraeli katona segitett martirra valni egy merenylot. Ezert hala jar, nem meghurcolas.

    VálaszTörlés
  2. Látta a kést, látta, hogy mozog, valaki mondta, hogy lehet robbanó öv amikor Ő odaért !!!

    VálaszTörlés