Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. július 16., szombat

Katonai puccs Törökországban ♦ Szombatra virradóra nem világos, győztek-e a felkelők ♦ Izrael számára stratégiai kérdés Törökország stabilitása


Szombatra virradóra nem világos, hogy vajon a hadseregnek az Erdoğanhoz hű, vagy az ellene felkelt része gyakorolja a hatalmat. 

A puccs pénteken este kezdődött: Ankarában tankok lőtték a parlamentet; a titkosszolgálat épületét is támadták. A hírügynökségek tömegtüntetésekről és számos halálesetről számolnak be.

Ankarában, Isztambulban lezárták a repülőtereket, a stratégiai pontokat és az ország légterét. 

Nem ismeretes Erdoğan elnök tartózkodási helye: az elnök mobiltelefonon nyilatkozott, és kilátásba helyezte, hogy a puccs-kísérletnek nemsokára végre lesz, és helyreáll a törvényes rend.

Izrael számára fontos stratégiai kérdés a közeli Törökország stabilitása.

Törökországban Recep Tayyip Erdoğan 2003-tól 2014-ig miniszterelnök volt, 2014. augusztus 28 óta köztársasági elnök. 

Politikája élesen szemben áll a modern Törökországot megalapító Kemál Atatürk világi szemléletével, és egy iszlám szellemiségű állam felé irányítja a 80 milliós, gazdasági és katonai középhatalomnak számító országot. 

A hadsereg közismerten rossz szemmel nézi Erdoğan politikai vonalát: számos magasrangú tisztet ítéltetett hosszú börtönbüntetésre.

Törökországban legutoljára 1980. szeptemberében volt katonai puccs.

Az Izraeli Rádió és az izraeli internet-honlapok arra szólítják fel a Törökországban tartózkodó izraelieket, hogy egyelőre ne hagyják el szállásaikat. ◙

1 megjegyzés: