Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. szeptember 16., péntek

Köszöntünk, elektromos autóbusz! ♦ Tel Avivban, a 4. vonalon fognak járni ♦ Hadüzenet a légszennyezésnek

AZ ELSŐ AJTÓ MELLETTI FELIRAT: TÁÉJ SZOLELOT – AKKUMULÁTOR-CELLÁK

Egy éves sikeres kísérleti működtetés után munkába állnak az első tisztán elektromos, akkumulátorral üzemelő autóbuszok. (Más források elektrolit-kondenzátor tömböket jelölnek meg, mint energiaforrást.)

Az első négy elektro-busz Tel Avivban, a Dan társaság 4. számú vonalán fog közlekedni, és lassanként az 5. számú és a többi nagyforgalmú járaton is bevezetik.

Régen várt jó hír ez az ország legnagyobb – elővárosaival hárommilliós – városának, amelynek lakosai egyre szennyezettebb levegő szívására vannak kárhoztatva. A városi zajártalom is csökkenni fog: az elektro-buszok szinte teljesen hangtalanul közlekednek.

A kínai gyártmányú, 50 ülőhelyes buszok utasterének hosszúsága 12 méter. Karbantartási költségeik lényegesen alacsonyabbak, mint diesel-motoros társaiké.

Az egyetlen rossz hír – az ára. Nagyon drága. A befektetés azonban lassan, de biztosan megtérül, hiszen a diesel-olaj, amellett, hogy kipufogógáza az egyik legnagyobb légszennyező, nem lesz örökké elérhető, míg az akkumulátorok előállítása és pótlása hosszútávra sem jelent problémát. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése