Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. szeptember 3., szombat

Vasárnap estig áll a vasúti közlekedés ♦ Netanjáhu az ultravallásos pártok fogójában, konfliktus a Likudban ♦ A katonákat különbuszok szállítják a bázisokra


Az Izraeli Vasutak vezetése közölte: szombat este helyett csak vasárnap este 19 órakor indul újra a vasúti közlekedés a legtöbb szakaszon, miután Netanjáhu miniszterelnök elrendelte a szombati munkák felfüggesztését az Izraeli Vasutaknál.

Addig csak az ország északi részén, Naharia és a Binjámina közötti vonalszakaszon járnak majd a vonatok, illetve vasárnap reggeltől Tel Aviv és a Ben Gurion repülőtér között, valamint az ország déli részében. 

Részletesebb felvilágosítás szombat este várható.

A munkálatokra egyrészt a vasúti közlekedés biztonsága, másrészt időszerű karbantartás végett lett volna sürgős szükség az egyetlen napon, amikor Izraelben nincs tömegközlekedés, vagyis szombaton.

A múlt héten az ultraortodox Jáhádut háTorá és a szefárd SASZ pártok képviselői kilátásba helyezték, hogy amennyiben a szombati munkák folytatódnak, kilépnek a kormánykoalícióból, amelyet a 120 képviselőből 67 támogat. Amennyiben a két ultraortodox párt 13 képviselője valóban elhagyná a koalíciót, az kisebbségi kormányzáshoz, vagy a kormány bukásához vezetne.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és Avigdor Lieberman honvédelmi miniszter intézkedésére a katonákat, akik általában a vasutat veszik igénybe, különautóbuszok szállítják a vasútállomások melletti parkolókból a bázisaikra.

Közben komoly nézeteltérés bontakozott ki az ügyben Netanjáhu miniszterelnök és Jiszráél Katz közlekedésügyi miniszter között is. A miniszterelnöki irodából származó értesülések szerint Netanjáhu azzal gyanúsítja Katzot, hogy ő kezdeményezte a konfliktust az ultravallásosokkal és rendelte el a szombati munkálatokat, csak azért, hogy a miniszterelnöknek a Likud párton belüli pozícióját gyengítse.

Az ellenzéki pártok képviselői tiltakozó nyilatkozatokat tettek közzé, amelyekben hangsúlyozzák a kényszerintézkedés által katonák és polgárok tömegeinek okozott kényelmetlenséget, a várható forgalmi fennakadásokat és az ezzel járó rendkívüli kiadásokat.

A Merec frakció 25 aláírást gyűjtött össze a baloldali képviselők körében, ami a Kneszetet rendkívüli ülésre kötelezi. Ilan Gilon, a frakció vezetője szerint a törvényhozásnak meg kell vitatnia, hogy vajon miért emelte fel Netanjáhu miniszterelnök a megadás fehér zászlaját, úgymond, "a vallásos pártok zsarolása előtt". ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése