Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. szeptember 25., vasárnap

Titkos látogatás Izraelben ♦ A jordániai hadsereg 12 tábornoka körülnézett nálunk ♦ Keleti szomszédunk nehéz helyzetben

WALID OBEIDAT JORDÁNIAI NAGYKÖVET

Háromnapos, szigorúan titkos látogatást tett Izraelben a szomszédos Jordánia hadseregének tizenkét tábornoka.

A küldöttség tagjai bejárták az országot, találkoztak a Cáhál, az Izraeli Védelmi Hadsereg magasrangú tisztjeivel, és részt vettek a natanjai katonai akadémia egy nemzetközi konferenciáján.

A tábornokok valamennyien II. Abdallah király nyugatias, modernizáló rendszerének támogatói és védelmezői.

A konferencián jelen volt Jordánia izraeli nagykövete, a svájci hadsereg volt vezérkari főnöke, az Izraeli Hadsereg több magasrangú tisztje.

Felszólalt Efrájim Halevy, a Moszád volt főnöke, aki a Közel-Kelet béke-lehetőségeiről és az Izrael és Jordánia közötti kapcsolatok fontosságáról értekezett.

* * *

Jordánia Hasimita Királyság – ez keleti szomszédunk hivatalos megnevezése – az utóbbi években igen súlyos kihívások elé néz.

A jelenleg 7.75 milliós országban a velünk is, Jordániával is szomszédos szíriai polgárháború kitörése óta egymillióra becsült menekülttömeg gyűlt össze. Ellátásuk szinte katasztrofális helyzetbe hozta a sivatagi beduin királyságot, amely eddig is jórészt Szaud Arábia és a gazdag arab olajhercegségek segélyéből tartja fenn magát.

Ivóvízzel jórészt Izrael látja el Jordániát: ez az 1994-ben kötött békeegyezmény része.

A beduin királyságban a korábbi palesztin bevándorlás következtében lassanként palesztin többség alakul ki, ami az ország politikai életére is egyre erősebb hatást gyakorol. 

A beduin őslakosság és az attól markánsan különböző palesztin népelem közti feszültséget csak némileg enyhítette, hogy a jelenlegi uralkodó palesztin származású lányt tett az ország királynéjává: az egyetemet végzett Ránijá rendkívüli népszerűségnek örvend – amellett nyugati divatlapok a Földkerekség egyik legszebb asszonya jelzővel tisztelték meg: nem véletlenül.

RÁNIJÁ, A VILÁG LEGSZEBB KIRÁLYNÉJA

A szélsőséges iszlám szellemiség azonban még mindig döntő súllyal bír a sivatagi országban: az aggódó hatalom hol bezáratja, hol működni engedi  a Muszlim Testvériség ammani irodáit. A legutóbbi választások eredményeképpen a 130 tagú jordániai parlamentben 15 képviselőjük lesz. 

A legfrissebb hír: vasárnap (szeptember 25-én) egy, a Testvériséggel szemben kritikus cikkeket közlő keresztény-arab újságírót lőttek agyon ismeretlenek az ammani bíróság épülete előtt.

ASSZONYTÜNTETÉS AMMANBAN A MUSZLIM TESTVÉRISÉG MELLETT

Egy iszlámista-szalafista hatalomátvétel Jordániára azonnali politikai és gazdasági összeomlást, Izraelre pedig egészen súlyos biztonsági szituációt hozna. Jordániával közel 400 kilométer hosszú közös határunk van: Hamat Gádértől (a Kinerettől délre) a Jordán folyó partvidékén, a Holttengeren és az Árává hegységen át Eilatig. ◙

4 megjegyzés:

  1. Izrael 3-4 millió javarészt európai alijázot fogadott be népességéhez és területi nagyságához képest a legtöbbet. Miért nyammognak hát az arabok és törökök? Izrael támogatja a aliját a muszlimok meg kiakadnak egymástól.

    VálaszTörlés
  2. HA összeomlik Jordánia,lehetőség lesz Nagy Izrael megteremtésére.
    És Jordánia is a Palesztin Autonómia része lehetne.
    Így megoldódna a palesztin kérdés is.Mert minden Izraeli arab is megkaphatná a Palesztin útlevelet!

    VálaszTörlés