Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2016. szeptember 6., kedd

Összeomlott az építés alatt álló négyszintes földalatti parkoló ♦ Kedd reggelig három halott ♦ Az éjjeli órákban is dolgoztak a mentőcsapatok


Hétfőn délben szerencsétlenség történt Tel Aviv Rámát háchájál negyedében, egy négyszintes földalatti parkoló építkezésénél.

A katasztrófát egy környékbeli lakos jelentette a Mágén Dávid Ádomnak (az izraeli mentőszolgálat). "Óriási dörejt hallottam, utána megrengett a tízemeletes épületünk. Azt hittem, földrengés van. Kinéztem az ablakon, és láttam, hogy a mellettünk épülő földalatti parkoló tetőszerkezete eltünt, és a helyéről homokfelhő száll fel."

A mentőmunka azonnal megkezdődött. A helyszínen azóta 500 polgári mentő dolgozik. Kedd délutánig három halottat és két tucat sebesültet emeltek ki a romok alól: többségük izraeli, vagy a területekről bejáró arab. 

Egész éjjel reflektorfény mellett, nehéz gépi berendezésekkel és mentőkutyákkal folyt a kutatás a romok alatt rekedt négy eltünt után. Kedden este még folytatódik a mentőmunka.

Előzetes vizsgálatok a tervezés, a kivitelezés és a biztonsági előírások hiányosságaira mutatnak rá a Danya-Cebus cégnél, amely az Africa-Israel óriásvállalat alvállalkozója.

Az építészmérnöki egyesület elnöke, Danny Marian szerint a mostani és a korábbi katasztrofális következményekkel járt események főoka, hogy hiányoznak a megfelelő ellenőrzési irányelvek. Már a 2001. májusában bekövetkezett, 23 emberéletet követelő Versailles esküvői terem összeomlása után javasolták egy, az építési vállalkozóktól független ellenőrző testület alakítását, de az állam mindezideig nem gondoskodott erről. ◙

1 megjegyzés: